Srbija   Društvo   Najvažnije  

Broj turista u Srbiji u februaru veći je 18,5 odsto u odnosu na 2022.

Broj turista koji su posetili Srbiju tokom februara bio je veći za 18,5 odsto u odnosu na februar 2022. godine, dok je broj noćenja veći je za 21,5 odsto, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.
Broj turista u Srbiji u februaru veći je 18,5 odsto u odnosu na 2022.

FOTO: Piqsels

Podaci o turističkom prometu (broj dolazaka i noćenja turista) i smeštajnim kapacitetima objavljuju se na osnovu statističke obrade podataka preuzetih iz administrativnog izvora, Centralnog informacionog sistema u ugostiteljstvu i turizmu (eTurista).

Centralni informacioni sistem u oblasti ugostiteljstva i turizma (eTurista) je jedinstven i centralizovan elektronski informacioni sistem, koji sadrži sve relevantne podatke o korisnicima i pružaocima usluge smeštaja i objektima za smeštaj, preko kojih se vrši njihova evidencija i unose drugi podaci proistekli iz obavljanja ugostiteljske, nautičke i lovnoturističke, odnosno turističke delatnosti ili usluga u turizmu.

Turista se evidentira u svakom objektu za smeštaj u kojem boravi, i u tom slučaju može doći do njegovog ponovnog evidentiranja, prema tome, statistika evidentira broj dolazaka turista, a ne broj turista. Noćenjem u smeštajnom objektu podrazumeva se svako registrovano noćenje lica, odnosno domaćeg ili stranog turiste. Smatra se da je lice provelo noć, ako je registrovano u smeštajnom objektu, bez obzira na njegovu fizičku prisutnost.

Broj noćenja domaćih turista veći je za 8,5 odsto, a broj stranih turista bio je veći za 44, 6 odsto.