Politika   Srbija   Najvažnije  

Predsedniku Vučiću Dan državnosti čestitao Predsednik SAD Bajden

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, predsednik Aleksandar Vučić primio je pismo-čestitku predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena.
Predsedniku Vučiću Dan državnosti čestitao Predsednik SAD Bajden

FOTO: printscreen/video/instagram/buducnostsrbijeav

 

U čestitki se kaže: „Poštovani gospodine predsedniče, u ime američkog naroda, čestitam Vam Dan državnosti Srbije, 15. februar. 

Naše zemlje neguju dugo partnerstvo, ukorenjeno u porodičnim vezama i preko 140 godina dugoj zajedničkoj istoriji, koja uključuje dva svetska rata tokom kojih smo bili saveznici. U ovom periodu, izgradili smo snažne odnose koji su potpora ekonomskom razvoju i koji unapređuju prosperitet srpskog naroda, pružaju podršku demokratskim institucijama Srbije i vitalnoj ulozi civilnog društva i medija. Naša zajednička zalaganja, takođe, promovišu regionalnu bezbednost, naročito kroz dugotrajno državno partnerstvo Srbije sa Nacionalnom gardom iz Ohaja. U novembru smo, posle pet godina, održali prve bilateralne konsultacije iz oblasti odbrane. 

Drago mi je što ste učestvovali na Samitu za demokratiju u decembru. Ohrabrujem Vas i Vašu Vladu da nastavite da vredno radite na primeni domaćih reformi koje su potrebne da bi svim ljudima u Srbiji bile dostupne tekovine demokratije. Iste te reforme pomoći će da se garantuje održivi razvoj, vladavina prava i privlačna investiciona klima, a približiće vas i pristupanju Evropskoj uniji. Stremljenja Srbije ka EU zavise, takođe, od napretka ka punoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, za koju, kao što znate, smatram da mora da bude zasnovana na uzajamnom priznanju. Sjedinjene Države su spremne da vas podrže u radu u dobroj veri kako biste ostvarili ovaj cilj. Evropska porodica neće biti potpuna bez Srbije i svih njenih suseda. 

Želim Vama i svim ljudima u Srbiji srećan Dan državnosti“, navodi se u čestitki predsednika Bajdena. 

Izvor: predsednik.rs