Magazin  

Upliscihe - atrakcija Gruzije

Upliscihe je drevni grada – pećina koji je jedno od najstarijih urbanih naselja u Gruziji. Izgrađen je na desnoj obali reke Mtkvri – Kura, 10-ak km od Gorija, usečen u steni i sadrži različite strukture koje datiraju iz gvozdenog doba do kasnog srednjeg veka. Sam naziv Upliscihe označava „tvrđavu Gospodina“.
Upliscihe - atrakcija Gruzije

Ovaj grad-tvrđava započeo je svoju istoriju u gvozdenom dobu, a grad se naročito razvijao od kraja drugog do početka prvog milenijuma p. n. e. Tada je kompleks bio veoma važan verski, politički i kulturni centar u helenističkom i kasnom antičkom periodu, od 4. veka p. n. e. do 4. veka nove ere. Od 19. veka postaje multi-arheološki lokalitet i jedan od najznačajnijih spomenika današnje gruzijske kulture.

Očuvani su ostaci nekoliko arhitektonskih i verskih građevina, građenih tokom nekoliko milenijuma. Za vreme najvećeg uspona, Upliscihe je činilo više od 700 pećina i podzemnih struktura, od kojih je u današnje vreme ostalo pristupačno njih 150. Među ruševinama se mogu pronaći helenistički amfiteatar, paganski hram sa otvorom u krovu i manje komore koje izgledaju kao kuće. Sve strukture bile su izrezane iz peščanog kamena. Iako dana nije mnogo ostalo od veličine mesta, lako zamisliti koliko je za ono vreme to bilo veličanstveno. Na vrhu brda, iznad drevnog naselja, nakon uvođenja hrišćanstva, u devetom veku izgrađena je troforska bazilika koja je još uvek otvorena. Pad Uplistikiha počeo je u dvanaestom veku nakon invazija Mongola.

Zanimljivo je da su u ovom gradu, između ostalog, postojali Teatar, apoteka, vinarija... Grad „presecaju“ ulice i stepeništa koja potču iz najstarijeg perioda. Na centralnoj ulici je postojao Zatvor, a njegova lokacija pokazuje visok stepen svesti i rada na prevenciji kršenja zakona.

Naime, Zatvor je, zapravo rupa duboka 8m i nalazi se na glavnoj ulici kako bi svako mogao da vidi gde će završiti ukoliko se ogreši o zakon!