Južni Banat   Kovin   Kultura  

Sećanje na primadonu beogradske opere Đurđevku Čakarević u Gaju

Sećanje na primadonu beogradske opere Đurđevku Čakarević u Gaju

FOTO: Biblioteka "Vuk Karadžić" Kovin

U biblioteci “Vuk Karadžić“ Kovin, ogranak u Gaju, organizovan je program stogodišnjica od rođenja primadone beogradske opere Đurđevke Čakarević.
Obeležavanju je prisustvovala Jelena Vlahović, njena najbolja učenica i nekadašnja prvakinja opere Narodnog pozorišta.

Dobrodošlicu, u ime domaćina je poželela Biljana Ilić, bibliotekarka iz Gaja, istakavši da bi Đurđevka Čakarević bila ponosna i zahvalna svojim sugrađanima što su došli u njenu čast.

Interesantno je i to da je Đurđevka rođena na Lazarevu subotu, 8. aprila, baš kada je i priređen In memoriam.

Specijalna gošća, Jelena Vlahović, oživela je uspomene na svoju profesorku. Ona je izjavila da je Đurđevka bila odličan pedagog, izvanredan talenat i stručnjak za pevanje.

„Đurđevku sam upoznala u njenom stanu 1975. godine, u pratnji svoje majke, strica i pijanistkinje Vere Novaković. Tada mi je rekla da imam interesantan glas, ali da mora mnogo, mnogo da se radi, jer opersko pevanje nisu kostimi i svečane haljine. Đurđevka je bila brižna, ali i stroga majka, posebno prema ćerki. I nas je gledala kao svoju decu. Uvek je vodila računa da nismo gladni i nije mogao da počne čas dok ne budemo siti“, priseća se mecosopran beogradske opere.

Igleda video prezentaciju o Đurđevki Čakarević i odsluša njena izvođenja.

„Realizovali smo još jedan kvalitetan kulturni program za naše čitaoce. Ovog meseca u kovinskoj biblioteci imaćemo stručni seminar za bibliotekare iz celog Južnobanatskog okruga, a 26. aprila biće organizovano književno druženje sa decom i piscem Dejanom Aleksićem u Kovinu i Deliblatu. U maju nam dolaze Uroš Petrović i Aleksandra Ljubisavljević, a očekujemo i Ljiljanu Habjanović Đurović. Takođe, planiramo i nedelju epske fantastike“, najavila je Ivana Jovanov, direktorka Biblioteke „Vuk Karadžić“ Kovin.