Južni Banat   Srbija   Društvo   Najvažnije  

Pravoslavni vernici danas slave najradosniji hrišćanski praznik Uskrs

Čitaocima našeg portala koji Uskrs slave po julianskom kalendaru želimo da čestitamo najsrećniji hrišćanski praznik, Uskrs!
Pravoslavni vernici danas slave najradosniji hrišćanski praznik Uskrs

FOTO: Pixabay

U narodu postoji mnogo običaja i radnji koje prethode ovom prazniku, ali i stvari koje su karakteristične za njega i tri dana posle. Opšte je poznato da se dva dana pre uskrsa kuvaju i boje jaja, najčešće u crvenu boju jer simbolizuje Hristovu krv.  Taj dan praznuje de kao Veliki petak i trebalo bi da se posti. 

Subota nakon toga je mrsna, i domaćice je uglavnom koriste za spremanje različitih specijaliteta koji će sutradan, odnosno na Uskrs, krasiti kućnu trpezu. Sprema se kako slano tako i slatko, uz jaja koja su neizostavna. U domovima gde su deca pripremaju se i paketići za najmlađe, koji treba da se sakriju negde u bašti.

Ranom zorom deca traže saktivena jaja i slatkiše, nakon čega kreće tradicionalno kucanje jajima. U mnogim mestima širom naše zemlje organizovana su čak i takmičenja u kucanju jajima. 

Za ručak se porodica okupi i uz hranu i piće, svoje najmilije, u zdravlju, sreći i veselju proslavi ovaj najradosniji hrišćanski praznik Uskrs.