FOTO: Pixabay
U narodu postoji mnogo običaja i radnji koje prethode ovom prazniku, ali i stvari koje su karakteristične za njega i tri dana posle. Opšte je poznato da se dva dana pre uskrsa kuvaju i boje jaja, najčešće u crvenu boju jer simbolizuje Hristovu krv. Taj dan praznuje de kao Veliki petak i trebalo bi da se posti.
Subota nakon toga je mrsna, i domaćice je uglavnom koriste za spremanje različitih specijaliteta koji će sutradan, odnosno na Uskrs, krasiti kućnu trpezu. Sprema se kako slano tako i slatko, uz jaja koja su neizostavna. U domovima gde su deca pripremaju se i paketići za najmlađe, koji treba da se sakriju negde u bašti.
Ranom zorom deca traže saktivena jaja i slatkiše, nakon čega kreće tradicionalno kucanje jajima. U mnogim mestima širom naše zemlje organizovana su čak i takmičenja u kucanju jajima.
Za ručak se porodica okupi i uz hranu i piće, svoje najmilije, u zdravlju, sreći i veselju proslavi ovaj najradosniji hrišćanski praznik Uskrs.