Lepota i zdravlje   Najvažnije  

Najbolji prirodni lekovi za ekcem

Osobe sklone ekcemu znaju koliko je neprijatan osećaj suvih ruku. Ruke kod ekcema ne samo da su suve, već se perutaju, pojavljuju se mini posekotine na koži. Agresivna sredstva, kao što je kućna hemija, konstantno pogoršavaju stanje kože. Čak i običan sapun, pa i sama voda, smetaju koži sa ekcemom. Često nikakve kreme ne pomažu.
Najbolji prirodni lekovi za ekcem

FOTO: Pixabay

Ponekad prirodna sredstva mogu više da pomognu od onih veštačkih. Rešenje ovog problema je individualno. Nešto što pomaže jednoj osobi, možda neće pomoći drugoj i obrnuto. Svakako, morate probati, da biste znali šta vam odgovara, a šta ne. Evo naših predloga…

1. Kokosovo ulje 

Devičansko kokosovo ulje deluje umirujuće na kožu. Dubinski hidrira i hrani kožu. Štiti je od perutanja. Protivupalna svojstva kokosovog ulja mogu ublažiti već upaljenu kožu i učiniti je manje bolnom. Kokosovo ulje nanosite na kožu što češće možete. To je posebno zgodno učiniti pred spavanje. Kokosovo ulje nije skupo, a može da pomogne.

2. Kamilica 

Kamilica spada u najstarije lekove u narodnoj medicini. Umiruje upaljenu kožu i brže eliminiše ekcem. Postoji mnogo načina da koristite kamilicu da ublažite sve vrste ekcema. Kada skuvate čaj, kesicu izvadite i iskoristite kako biste ublažili svrab kože. Čaj popijte kako biste opustili celo telo. Možete dodati i 2-3 kapi kamilice na kašiku devičanskog kokosovog ulja i lagano masirati perutavu, crvenu kožu. Nanosite nekoliko puta dnevno. 

3. Aloe vera 

Aloe vera sadrži kristalni gel koji se koristi prilikom lečenja kožnih problema, jer brzo poboljšava stanje kože. Ublažiće bolne simptome ekcema i pomoći u oporavku oštećene kože. Nanesite čisti aloe vera gel na zahvaćeno područje. Nežno masirajte ruke aloe vera gelom 2-3 puta na dan, svaki dan dok se vaš ekcem ne izleči.

Upornost je ključna u rešavanju ekcema. Potrebno je nastaviti sa lečenjem i onda kada se ekcem smiri. Prevencija je neophodna kako ne bi ponovo proradio. Ruke perite isključivo mlakom vodom. Izbegavajte agresivne sapune. Nabavite blagi sapun. Obavezno koristite rukavice prilikom pranja suđa i čišćenja kuće. Zapravo, uvek kada su vam ruke u kontaktu sa kućnom hemijom, a i onda kada ih samo kvasite običnom vodom.