Južni Banat   Kovin  

Kovin: Održana 29. sednica Skupštine opštine

Odbornici SO Kovin održali su 29. sednicu ovog saziva, a pre izjašnjavanja o dnevnom redu predsednik Zoran Bradanji je pozvao prisutne da minutom ćutanja odaju poštu stradalima u jučerašnjem masakru koji se dogodio u Beogradu.
Kovin: Održana 29. sednica Skupštine opštine

FOTO: Opština Kovin

Zasedanje je počelo minutom ćutanja i odavanjem pošte tragično stradalim đacima i zaposlenom u beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”.

Usvojeni su izveštaji o radu u 2022. svih opštinskih ustanova i javnih preduzeća: „Kovinskog komunalca“, „Kovin gasa“, Centra za socijalni rad „Kovin“, „Centra za kulturu“ Kovin, Biblioteke „Vuk Karadžić“ Kovin, Doma zdravlja „Kovin“, „Ustanove za sport“ Kovin, Ustanove za pružanje dnevnih usluga socijalne zaštite „Lasta“ Kovin, Crvenog krsta Kovin, izvršenje finansijskog plana PU „Naša radost“ Kovin.

Takođe, prisutnih 42 odbornika jednoglasno su usvojili programe rada ustanova za ovu godinu, a data je rešenjem saglasnost na Prvu izmenu Programa poslovanja JP „Kovinski komunalac“ Kovin za 2023. godinu.

Jednoglasno su usvojeni Izveštaj o radu Pravobranilaštva opštine Kovin za 2022. godinu, kao i Izveštaj o radu Opštinske uprave Kovin za 2022. godinu koji možete preuzeti na linku https://www.kovin.rs/akti-opstinske-uprave.

Na 29. sednici usvojen je Izveštaj o radu Saveta za praćenje primene Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave za 2022. godinu, a odbornici su doneli i novu Odluku o usvajanju Etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave koji se satoji od 12 etičkih načela i odnosi se na sva lica izabrana, postavljena i imenovana u organe opštine, javnog preduzeća, ustanove i drugog pravnog lica čiji je osnivač ili član lokalna samouprava, kao i na članove tela koja osniva lokalna samouprava. Sva dokumenta o radu Saveta, kao i tekst Etičkog kodeksa, pogledajte u okviru banera „Etički kodeks funkcionera lokalne samouprave“ na početnoj stranici sajta.

Odbornici su jednoglasno usvojili Odluku o izradi Plana detaljne regulacije solarne elektrane „Meadows“. Predlog ove odluke prethodno je utvrdilo Opštinsko veće na sednici održanoj 27. aprila, a na podnetu inicijativu kompanije „Meadows Solar doo Kovin“radi izgradnje solarne elektrane na području katastarske opštine Kovin. Prema odluci, okvirna granica ovog Plana obuhvata ukupnu površinu od oko 511 hektara u severozapadnom delu opštine Kovin. Podrazumeva se izgradnja infrastrukturnog kompleksa solarne elektrane sa odgovarajućom kablovskom, telekomunikacionom i ostalom mrežom, kao i mrežom pristupnih puteva, u skladu sa mogućnostima i uslovima priključenja na elektroenergetske sisteme. Nosilac izrade Plana u narednih šest meseci je Odeljenje za urbanizam i stambeno-komunalne poslove OU Kovin, uz pristupanje izradi srtrateške procene uticaja Plana na životnu sredinu, na osnovu rešenja Odeljenja od 24. aprila 2023. godine.
Doneta je Odluka o prihvatanju inicijative za potpisivanje protokola o saradnji Mesne zajednice Skorenovac sa naseljenim mestom Siculeni (Madefalva), iz Republike Rumunije.

Rešenjem je imenovan novi član Školskog odbora OŠ „Predrag Kožić“ Dubovac iz reda roditelja – Dragana Ćirkov (umesto razrešene Marije Aćimov koja iz privatnih razloga ne može da prisustvuje sednicama).

U celosti je, pre izjašnjavanja o današnjim tačkama dnevnog reda, usvojen bez primedbi zapisnik sa 28. sednice, održane 21. marta 2023. godine.