Magazin   Najvažnije  

Zašto je važno imati putno osiguranje?

Putno osiguranje jedna je od najbitnijih, ako ne i najbitnija, stvar koju svaki putnik treba da ima ako planira da putuje.
Zašto je važno imati putno osiguranje?

FOTO: Pixabay

Čak i najbolje isplanirana putovanja mogu da budu prekinuta nečim neočekivanim. Ako se dvoumite oko toga da li treba da uzmete putno osguranje, odgovor je DA.

Svaki putnik treba imati na umu da postoje različiti nivoi i vrste pokrića putnim osiguranjem. Iako postoji mali milion razloga zašto bi svako trebao da uplati putno osiguranje, tri najveća su:

- Hitni medicinski slučajevi u inostranstvu mogu biti veoma skupi

- Ne želite da vam ništa pokvari put

- Putno osiguranje je povoljno i lako naći

Neki od najčešćih putnih rizika koje uglavnom putno osiguranje pokriva su oštećenje ili gubitak prtljaga, gubitak novca i dokumenata, odlaganje i otkazivanje leta i prirodna katastrofa i nesreća.

Naravno, najbolje bi bilo da nikada ni ne dođe do toga da treba da iskoristite putno osiguranje, ali problem je u tome što stvarno ne može da se predvid šta će se desiti.

Nivo pokrića koji ćete uplatiti primarno zavisi od toga u koju zemlju putujete i od prosečnih medicinskih troškova tamo. Samim tim, pre nego što uplatite putno osiguranje, moraćete da proverite koji su prosečni medicinski troškovi mesta gde želite da putujete. 

Naravno, pored toga, još neki faktori koje treba da razmotrite su starost putnika, broj putnika, njihovo trenutno zdravstveno stanje kao i trajanje boravka i aktivnosti koje planirate da radite. 

Poslednja stvar koju želite da se dogodi jeste da budete obavešteni da zbog nedostatka putnog osiguranje ne možete da uđete u određenu zemlju. Samim tim, budite jako pažljivi i istražite veoma detaljno lokaciju vašeg putovanja.