Južni Banat   Kovačica   Društvo   Najvažnije  

Održana manifestacija "Lepa nam je rumunska nošnja" u Uzdinu

Održana manifestacija "Lepa nam je rumunska nošnja" u Uzdinu

FOTO: printscreen/youtube/RTV PA

Još jedno uspešno izdanje tradicionalne manifestacije „Lepa je rumunska nošnja“ održano je u Uzdinu. I ove godine, vredne žene iz Južnog Banata su na najbolji način predstavile svoju tradicionalnu narodnu nošnju.

Već 16 godina u Uzdinu održava se tradicionalna manifestacija “Lepa nam je rumunska nošnja”. Ručno tkani ćilimi, vezeni stolnjaci, jastuci i kecelje, štrikane natikače i drugi ručni radovi, upotpunili su i ovogodišnju  izložbu rumunske narodne nošnje, koju su priredile žene Uzdina iz Udruženja „Bakice”. Ovogodišnje izdanje je održano u Domu lovaca u Uzdinu a “Bakice” su uspele da okupe više udruženja iz rumunskih mesta u Južnom Banatu, kao i iz Rumunije, rekla nam je Ana Bojer, predsednica UŽ “Bakice” Uzdin . Manifestaciji su prisustvovali i predstavnici Ambasade Rumunije u Beogradu, generalnog konzulata Rumunije u Vršcu i Rumunskog nacionalnog saveta.

Osim zvaničnika i predstavnika brojnih ustanova, prisutni su bili i sveštenik Rumunske pravoslavne crkve Mojse Linca, kao i profesori OŠ “Sveti Georgije” iz Uzdina. Manifestaciju u Uzdinu uveličali su i učenici osnovne škole, a posetioci su imali priliku da pogledaju i radove učenice osmog razreda Lidije Naomi Caran naveo je Daniel Magdu, predsednik Izvršnog odbora NSRNM.