Srbija   Hronika   Najvažnije  

Od početka godine izrečeno 11.164 hitnih mera za nasilјe u porodici

Ministarstvo unutrašnjih poslova sa posebnom pažnjom i na sistematičan način pristupa problemu nasilјa nad ženama, nasilјa u porodici i partnerskim odnosima, a od početka ove godine izrečeno je 11.164 hitnih mera, izjavila je v. d. pomoćnik ministra, načelnik Sektora za lјudske resurse Ministarstva unutrašnjih poslova Dragana Trajković.
Od početka godine izrečeno 11.164 hitnih mera za nasilјe u porodici

FOTO: MUP

Trajković je na obeležavanju 18. maja, Dana sećanja na žene žrtve nasilјa, na multisektorskom sastanku na temu rodno zasnovanog nasilјa prema ženama i nasilјa u porodici, precizirala da je od ukupnog broja izrečeno 3.497 hitnih mera privremenog udalјenja učinioca iz stana i 7.667 mera privremene zabrane učiniocu prilaska i kontaktiranja žrtve nasilјa. 

„Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije otvorilo je telefonsku liniju 0800-100-600 koja je besplatna i dostupna 24 časa preko koje se na nivou cele Srbije mogu prijaviti slučajevi nasilјa“, rekla je Trajković. 

Dodala je da je od početka godine evidentirano 1.558 krivičnih prijava za nasilјe u porodici. 

„Ukupan broj učinilaca je 1.536, od kojih je 1.392 lica muškog pola i 144 lica ženskog pola“, precizirala je Trajković. 

Jedan od prioriteta Ministarstva unutrašnjih poslova, kako je istakla, je sprečavanje i suzbijanje svih oblika nasilјa, posebno nasilјa nad ženama, koje je obuhvaćeno i Strateškim planom policije. 

Ona je dodala da je Ministarstvo konstantno radi i na edukaciji policijskih službenika za postupanje u slučajevima nasilјa u porodici i partnerskim odnosima, koju je do sada prošlo 30. 347 policijskih službenika.

Multisektorski sastanak na temu rodno zasnovanog nasilјa prema ženama i nasilјa u porodici organizovalo je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike.

 

Izvor: MUP