Južni Banat   Bela Crkva   Društvo   Najvažnije  

Veliki broj učesnika na prolećnom usponu na Zgajička brda

Na ovogodišnjoj prolećnoj akciji uspona na Zagajička brda u organizaciji Planinarskog društva „Karpati“ Bela Crkva okupio se najveći broj učesnika.
Veliki broj učesnika na prolećnom usponu na Zgajička brda

FOTO: PD "Karpati" Bela Crkva

Zagajička brda su deo Specijalnog rezervata prirode „Deliblatska peščara“ iako se radi o lesnim brdima, a ne peščanim dinama kao u ostatku peščare. Nalaze se u neposrednoj blizini naseljenog mesta Grebenac. Najviši vrh 251m predstavlja najviši vrh opštine Bela Crkva u jugoistočnom Banatu. Ukoliko bismo izuzeli Vršačke planine i Frušku goru i njihove vrhove, Zagajička brda predstavljaju treću formaciju po visini u Vojvodini.

Zagajička brda su najlepša u proleće (kraj maja/početak juna) kada se pretvaraju u zeleno prostranstvo i mesto iz bajki ili Tolkinovih romana, kao i tokom oktobra gde zelena boja prelazi u zlatnu.

- Planinarsko društvo „Karpati“ na lokalne akcije, kao što je ova, poziva kako članove Društva tako i sve zainteresovane stanovnike opštine Bela Crkva i šire. Posebno zadovoljstvo je bilo videti na stazi kako starije, koji ponosno gaze osmu deceniju, tako i roditelje sa malom decom, najmlađi član akcije bila je beba od godinu dana. Pešačenje i planinarenje sa decom od najmlađe dobi je u svetu na višem nivou, a sada uzima maha i kod nas. I naša članica društva na ovu akciju krenula je sa sinom uzrasta dve godine i uspešno su prešli celu stazu. Ovakve akcije imaju za cilj kako popularizaciju atraktivnih lokacija na teritoriji naše opštine, tako i za afirmaciju fizičke aktivnosti i socijalizacije, naročito dece, jer planinarenje podrazumeva i prihvatanje određenih pravila, kako u ponašanju na stazi, tako i o pravilima kretanja, a svakako i poštovanje autoriteta vodiča, kaže Uglješa Kuželka, predsednik PD „Karpati“.

PD „Karpati“ od svog osnivanja uzelo je učešća u popularizaciji ovog prostora za pešačenje, planinarenje i uživanje u prirodi, jer pre samo nekoliko godina za ovaj jedinstveni prostor nisu znali ni mnogi stanovnici naše opštine. U tom smislu, organizuju akcije najmanje dva puta godišnje, proleće – jesen, a, nekada i u snežnom ambijentu.