Južni Banat   Kovin   Kultura  

Promocija knjige "Strasti suludog akvizitera" održana u Kovinu

Promocija knjige "Strasti suludog akvizitera" održana u Kovinu

FOTO: Biblioteka „Vuk Karadžić“ Kovin

Kosta Petrov, profesor u penziji iz Bavaništa, predstavio je svoj roman „Strasti suludog akvizitera“ u biblioteci „Vuk Karadžić“ Kovin.

Književno veče okupilo je brojnu publiku, njegove sugrađane, prijatelje, učenike i kolege iz Gimnazije i ekonomske škole „Branko Radičević“. Promocija je imala nostalgičan i emotivan prizvuk, jer je između ostalog bila posvećena preminuloj Dragani Obradović iz Kovina.

Knjiga „Strasti suludog akvizitera“ ima autobiografske elemente i opisuje život u Švajcarskoj, akviziterske dane, ali istovremeno donosi tople i emotivne priče između oca i sina i između muškarca i žene koji su glavni likovi. 

U znak zahvalnosti, Kosta Petrov je poklonio svoje knjige članovima publike, a za sve goste priređen je i prigodan koktel.

Kosta Petrov rođen je 8.2.1948. godine u Bavaništu. Učiteljsku školu završio je u Derventi, Višu pedagošku školu u Tuzli, a Filološki fakultet (grupa srpskohrvatski jezik i jugoslovenske književnosti u Beogradu. Radio je kao nastavnik u mnogim mestima u Bosni u Hercegovini kao profesor u gimnaziji „Branko Radičević“ u Kovinu. Bio je nekoliko godina novinar i lektor u „Derventskom listu“ u Derventi, dopisnik „Večernjih novosti“ iz Beograda i direktor Gradske biblioteke u Srebreniku, kraj Tuzle.

U Švajcarsku je otišao 1988. godine da četiri godine predaje u bivšoj jugoslovenskoj dopunskoj školi. Nakon toga bio je, više od 20 god. vaspitač u jednoj švajcarskoj školi i internatu. Većina događaja iz njegovog romana „strasti ludog akvizitera“ istiniti su i odnose se na njegove akviziterske dane i drugovanje sa knjigom.