Južni Banat   Vršac   Društvo   Najvažnije  

Sanacija dvorca Lazarević pomoću projekta "Dvorci Srbije"

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu od Ministarstva kulture dobio je sredstva zahvaljujući kojima će ove godine biti izvršene hitne intervencije na ugroženom objektu dvorca Lazarević u Velikom Središtu. Za ovu namenu obezbeđeno je 5 miliona dinara.
Sanacija dvorca Lazarević pomoću projekta "Dvorci Srbije"

FOTO: Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo

Porodica Lazarević u Velikom Središtu kod Vršca posedovala je dva dvorca. I jednom se danas nalazi škola, dok će u drugom Zavod za zaštitu spomenika kulture ove godine izvšti hitne intervenicje kako bi se sačuvao.

- Videli smo šansu i ti rezultati se sada vide. Nakon izrade projektno tehničke dokumentacije, treba da zaustavima propadanje dvorca, porodice Lazarević u Velikom Središtu i dvorca u Vlajkovcu. Na putu za Vršac sa leve strane nalazi se dvorac, a ono što pripremamo je dokumentacije koja će nam omogućiti da u nekom narednom periodu dobijemo podršku na konkretnom saniranju kao što ćemo to otpočeti ove godine sa dvorcem Lazarević. Očekujemo da početkom septembra krenemo u realizaciju projekta, istakla je Grozdana Milenkov, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo.

Osim ovih radova Zavod će nastaviti i sa istraživanjima Kovinske Tvrđave. Tvrđava je spomenik kulture od velikog arheološkog i aritektonskog značaja rekao je Grozdana Milenkov. 

- Početkom godine se dogodilo obrušavanje podloge na kojoj je tvrđava, a zahvaljući sredstvima Ministarstva kulture obezbedili smo projektnu dokumentaciju na osnovu koje ćemo sada izvesti i koje je Ministarstvo podržalo, istakla je Grozdana Milenkov.

Zavod za zaštitu spomenika kulture ove godine obeležava veliki jubilej - 30 godina postojanja. Povodom jubileja biće otvorena izložba o tri gradska jezgra, Pančeva, Vršca i Bele Crkve tokom jeseni.