Najvažnije   Društvo   Srbija  

Počeo je najveći skup jedinstva: Građani iz svih krajeva Srbije ispred Narodne skupštine u Beogradu

"Skup nade" počeo je nešto posle 19 časova, zbog velikog broja ljudi koji prisustvuju skupu i koji su neprestano pristizali. Prema prvim procenama podršku skupu pružilo je više od 200.000 ljudi.
Počeo je najveći skup jedinstva: Građani iz svih krajeva Srbije ispred Narodne skupštine u Beogradu

FOTO: printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Brojni građani iz gotovo svih delova Srbije došli su danas u Beograd kako bi pružili podršku predsedniku Srbije i SNS Aleksandru Vučiću i skupu "Srbija nade". 

Skup je počeo izvdebom himne "Bože pravde".

Okupljenima se obratio naš proslavljeni glumac Lazar Ristovski.
"Ovaj miting je bio potreban da svi vide da postoji Srbija van Beograda", naveo je on.

Prisutnima se na početku obratila i Mia Mijailović, majka, koja se obratila okupljenima, istakavši koliko je teško biti roditelj deteta sa retkom dijagnozom.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, naveo je da su svi bili pogođeni tragedijama koje su se desile, a da je nekima bilo mnogo da održe i minut ćutanja.

"Kada sam počeo da se bavim politikom, nisam mogao verovati a ću govoriti na skupu protiv nasilja. Nema čoveka kojeg nije pogodila ova tragedija. Nije ni prošlo ni 40 dana, minut ćutanja je malo da sva tuga stane, zato je veoma važno da pokažemo poštovanje prema žrtvama i da saučestvujemo u bolu koji nas je pogodio i da podržimo ono što je predsednik rekao - da se više nikada ne ponovi nasilje u Srbiji. Kada je teško uvek pokažemo svoje najbolje osobine. Pet stotina godina smo bili pod Turcima, polovina muškog stanovništva je stradala u ratovima, otimanje KiM, sankcije", istakao je Dačić.

Milan Knežević, nosilac liste ZBCG, obratio se okupljenima i napomenuo da će, ukoliko postane premijer, prvo povući priznanje samoproglašenog Kosova.

Predsednik Republike Srpke Milorad Dodik rekao je da Srbija i Srbi danas tuguju zbog stradanja dece.

"Neki su pomislili da je Srbija slaba. Ali Srbija nije slaba, i večerašnje okupljanje govori da nismo slabi. Naša tuga je način da budemo još jači. I oni koji su okupili bulumentu koja je usmerena protiv države neće proći. Džabe Britancima i drugima što okupljaju satrape. Došao sam ovde da u ime RS podržim snažnu, jaku i stabilnu Srbiju. Srbiju koju vodi Aleksandar Vučić", zaključio je Dodik.

Dodik je rekao da smo posvećeni Srbiji koju vodi Aleksandar Vučić.

"Neka živi Srbija, neka živi Republika Srpska, neka živi Rusija", uzviknuo je Dodik.

Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske naveo je da mu je čast da se obrati okupljenima, kao i da on predstavlja bratski narod i da je tako zahvaljujući radu predsednika Aleksandra Vučića.

Proslavljeni teniser Janko Tipsarević u svom obraćanju je istakao da mu je sport pružio mnogo, ali da mu je dosta i oduzeo, misleći na vreme provedeno van kuće.

Tipsarević je rekao da je sa suprugom razmišljao gde će nastaviti svoj život.

"Mogli smo da biramo bilo koju zemlju na svetu, izabrali smo Srbiju. Zašto Srbija? Nije nostalgija koju sam dugo osećao na putovanjima. Racionalni razlozi su bili ti koji su presudili. Videli smo kako se Srbija menja i ide napred", naveo je Tipsarević.