Južni Banat   Pančevo   Pančevo   Društvo   Kultura   Najvažnije  

Zavod za zaštitu spomenika kulture obeležava 30 godina postojanja

Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo obeležava ove godine veliki jubilej - 30 godina od samostalnog rada. Jubilej će biti obeležen izložbom o tri gradska jezgra -Pančeva, Vršca i Bele Crkve.
Zavod za zaštitu spomenika kulture obeležava 30 godina postojanja

FOTO: printscreen/youtube/RTV PA

Osim izložbe, biće održane i radionice za najmlađe kako bi se upoznali za kulturnim dobrima i spomenicima u Južnom Banatu.

Do 1993. godine, Zavod je bio u sastavu Muzeja, kao jedinica zaštite nepokretnih kultrnih dobara.  Jubilarnu godinu obeležice velika izložba o tri gradska jezgra koja su zaštićena na teritoriji Južnog Banata. Osnivač Zavoda za zaštitu spomenika kulture je Grad Pančevo.

"Razmišljali smo na koji način da obeležimo, koji je to naš rad u protekle tri decenije i došli smo do ideje da obuhvatimo ceo Južni Banat, na najbolji mogući način, a to je kroz izložbu o tri gradska jezgra koja su zaštićena na našoj teritoriji. To je staro gradsko jezgro Pančeva na prvom mestu, zatim staro gradsko jezgro Vršca i Bele Crkve. Bavimo se istraživanjem, kolege su sa različitih aspekata sagledala kroz sve tri decenije kroz istorijisku perspektivu, arhitektonsku, sa stanovišta istorije umetnosti i tri gradska jezgra su specifična. Pančevo kao osnova vojnograničarskog grada, Vršac kao carski grad i Bela Crkva sa svojim specifičnostima i interkulturalnosti koja je najviše izražena upravo na prostoru Bele Crkve.  Svi gradovi imaju i svoje prirodne specifičnosti", izjavila je Grozdana Milenkov, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo.

Prema njenim rečima, biće predstavljene specifičnosti sva tri grada. Najpre će građani Pančeva imati priliku da pogledaju izložbu koja je planirana za septembar.

"Izložba će prvo biti otvorena u Pančevu u Narodnom muzeju, 8. septembra. Zatim u oktobru, planiramo u Beloj Crkvi u muzeju i na kraju u Vršcu u Gradskom muzeju. Izložbu ćemo upotpuniti katalogom. Ministarstvo kulture je prepoznalo značaj obeležavanja jubileja ustanova koje se bave zaštitom kulturnog nasleđa i dobili smo podršku za ovu izložbu, tako da će ona biti bogatija jednim temeljito urađenim katalogom", navela je Milenkov.