Južni Banat   Bela Crkva   Društvo   Najvažnije  

Meštani Kruščice obeležili 215 godina od Kruščičke bune

Meštani naseljenog mesta Kruščica ove godine obeležili su 215 godina od Kruščičke bune koja iako je kratko trajala predstavlja važan događaj u borbi za život u slobodi.
Meštani Kruščice obeležili 215 godina od Kruščičke bune

FOTO: MZ Kruščica

Savet mesne zajednice naseljenog mesta Kruščica, svakog 30. maja uz podsećanje na istorijske činjenice vezane za Kruščičku bunu obeležava ovaj datum.

Prema rečima istoričara, Kruščička buna imala je isti značaj u okviru Prvog srpkog ustanka kao i Francuska revolucija za Evropu.

Kruščicu su 1660. godine osnovale srpske porodice iz Crne Gore – Lekić, Todorov, Stajić, Jovičin i Mitrović-Dimitrović. Osnovana je na tada važnom putu koji je povezivao Aninu, Oravicu i Belu Crkvu sa Banatskom Palankom. Kruščica danas ima upola manje stanovnika nego u 19. veku, a pomenuti period pamti se najviše po Kruščičkoj buni.

U periodu Vojne granice, stanovništvo je živelo u izuzetno teškim uslovima i velikoj diskriminaciji u odnosu na nemačke koloniste, sa puno nameta. Pod vođstvom popa Dimitrija Đorđevića Đaka, 1808. godine podignuta je Kruščička buna, podstaknuta slobodarskim duhom koji je Karađorđe širio iz Srbije.

U pobuni su učestvovali i srpski i rumunski seljaci. Na čelu pobunjenih bili su i poručnik Toma Stipeće, penzionisani kapetan Marjan Josifović i poručnik u penziji Pivu Žumanka.

Vođe bune su narodu pokazale pismo koje je navodno uputio Karađorđe, pobuna je oglašena crkvenim zvonima, a onda su krenuli iz Kruščice. Vlast je u krvi ugušila bunu, a Kruščičani su i danas ponosni na ovaj događaj jer je predstavljao veliki korak ka slobodi.

Posledice Ustanka bile su veoma velike, 39 ustanika je procesuirano, čak i oni koji su uspeli da pobegnu kasnije su uhvaćeni. Kasnije su i drugi oficiri za koje se saznalo da su bunu podržavali bili uhapšeni.