Južni Banat   Društvo   Kultura   Pančevo   Najvažnije  

Izložba slika Petra Putića upriličena u Hotelu “Tamiš”

Jedan od najuticajnihih srpskih slikara, Pančevac Petar Putić, upriličio je izložbu svojih slika u Hotelu “Tamiš”. Mnoge zvanice i gradski funkcioneri bili su u prilici da vide remek dela doajena pančevačkog i srpskog slikarstva. Kao i uvek Putić je skromnim tonom govorio o svojim slikama i ljubavi koju gaji prema slikarstvu.
Izložba slika Petra Putića upriličena  u Hotelu “Tamiš”

FOTO: Grad Pančevo

  • Ovo je izložba jednog običnog umetnika. Nisam bio nešto mnogo inspirisan, jer toliko mnoga slika imam. Sikam svaki dan i toliko je slika u kući da sam morao to i da pokažem – rekao je Petar Putić .

Prema Putićevim rečiima njegov prijatelj Dragan Milenković je mecena i čovek bez koga ovo ne bi bilo realizovano. Zahvaljujući  Draganovom angažmanu i posvećenosti Putićeve slike su se našle u ovom prostoru, kao i monografija, koja je plod dugogodišnjeg rada.

  • Znam ga 25 godina. Izdvojio bih njegovu skromnost, kao najbolju osobinu. Sve je ovo krenulo tiho i nečujno. U njemu sam prepoznao moćnog slikara i njegovi radovi će večno trajati – objasnio jeDragan Milenković.

Izložbi je prisustvovala i gradska većnica za kulturu i omladinu Marija Jević.

  • Mnogo mi je drago što sam na izložbi Petra Putića, što je grad u prilici da podrži umetnike u ovako jednom prostoru i na ovakvom mestu, istakla je Marija Jević, član gradskog veća zadužen za kulturu i omladinu.

Nikola Vlajić, etnolog, kaže za Putića da pripada grani slikarstva koja se zove poetski realizam i da je on jedan od ređih koji stvaraju u tom maniru.

  • Listao sam kataloge o Putiću. O njemu nemate mnogo informacije da pronađete i zbog toga sam ga ja uvrstio u kategoriju tajanstveni maestro – dodao je Nikola Vlajić, etnolog.

Petar Putić rođen je  1949. u Banatskom Brestovcu. Često se sa njegovim delima  susrećemo u katalozima koji su propratni deo svake izložbe.