Južni Banat   Vršac   Društvo  

Vršac: Narodnom pozorištu Sterija odobreno četiri projekta na konkursima Pokrajine i Republike

Na nedavno završenim konkursima u oblasti kulture koje su raspisali Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Ministarstvo kullture Republike Srbije, Narodnom pozorištu Sterija odobreno je četiri projekta.
Vršac: Narodnom pozorištu Sterija odobreno četiri projekta na konkursima Pokrajine i Republike

FOTO: Narodno pozorište "Sterija" Vršac

Na osnovu rešenja o dodeli sredstava po raspisanom javnom Konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata savremenog stvaralaštva u AP Vojvodini u 2023. godini u oblasti scenskog stvaralaštva, odobrena su sredstva u visini od 800.000,00 dinara za Međunarodni festival klasike „Vršačka pozorišna jesen“ uz obrazloženje da je projekat festivalskog i međunarodnog karaktera, bogatog sadržaja, te da značajno doprinosi saradnji u regionu u oblasti savremenog pozorišnog stvaralaštva. 

Narodno pozorište „Sterija“ – Profesionalna scena na rumunskom jeziku takođe je dobila podršku za obeležavanje jubileja 20 godina postojanja scene na rumunskom jeziku uz predstavu „Occident ekspress“. Za ovaj projekat Pokrajina je odobrila 700.000,00 dinara uz obrazloženje da je projekat kvalitetan i značajno doprinosi afirmaciji rumunskog jezika, kulture i rumunske pozorišne scene, te da je u potpounosti usklađen sa opštim interesom u kulturi sa velikim stepenom uticaja na kvalitet kulturnog života lokalne zajednice.

Međunarodni festival klasike „Vršačka pozorišna jesen“ na konkursu Ministarstva kulture Republike Srbije dobio je takođe sredstva u visini od 500.000,00 dinara uz obrazloženje da je projekat usklađen sa opštim interesom u kulturi, ciljevima i prioritetima Konkursa, i da postoje stručni i umetnički kapaciteti za realizaciju, kao i da je finansijski plan razrađen i usklađen sa planom aktivnosti. 

U oblasti kulturnih delatnosti nacionalnih manjina u Republici Srbiji, a po raspisanom javnom Konkursu za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti kulturnih delatnosti nacionalnih manjina u Republici Srbiji u 2023. godini podršku u visini od 120.000,00 dinara Narodno pozorište „Sterija“ – Profesionalna scena na rumunsklom, dobila je za obeležavanje jubileja 20 godina postojanja ove scene uz obrazloženje da je važan projekat i da implementator poseduje potrebne kapacitete za njegovu realicaziju, kao i da je dobro obrazložen i ekonomičan.