Južni Banat   Društvo   Pančevo  

Lekari apeluju na oprez i redovno uzimanje terapije kod hroničnih oboljenja

Najviše ambulantnih pregleda u Hitnoj pomoći je kod hroničnih bolesnika kojima se zdravstveno stanje pogoršava i zbog promenljivog vremena.Zato je važno da pacijenti posete i svog izabranog lekara jer je nekada potrebno i promeniti terapiju.
Lekari apeluju na oprez i redovno uzimanje terapije kod hroničnih oboljenja

FOTO: Pixabay

Promenljivo vreme sa dosta kiše nepogoduje hroničnim bolesncima i zato je najveći broj ambulantnih pregleda u Hitnoj pomoći zbog povišenog krvnog pritiska i gušenja i nedostatak vazduha kod asmatičara.

„Sada kada je promenljivo vreme to su pacijenti koji imaju povišen krvni pritisak ili srčane tegobe. Kod njih je ovih dana važno uzimanje terapije i javljanje lekaru. Preko dana to su ambulante koje rade do 20 sati a preko noći tu smo mi i javljanje lekaru ukoliko terapija ne pomaže“, kaže dr Ivana Savković.

Osobe koje su relativno zdrave i ne uzimaju terapiju takođe mogu da se osećaju loše ističe doktorka Savković.

„Mi koji smo relativno zdravi bez terapije potrebna nam je u suštini dobra ishrana dovoljno uzimanje tečnosti i ukolko osetimo da nam nije dobro. Međutim najteže je srčanim bolesnicma asmatičarima i dijabetičarima“, navodi doktorka.

Nisu retki pozivi pacijenata telefonom kada se osećaju loše i lekaru daju savete i pokušavaju da pomognu, međutim doktorka Savković naglašava da je najbolje da pacijeta pregleda lekar i zato ne treba čekati noć da se tegobe pogoršaju već pomoć treba potražiti kod svog izabranog lekar kako bi pacijent mogao biti upućen na dalju dijagnostiku.