Južni Banat   Vršac   Kultura  

KC Vršac: Promocija edicije srpskog istorijskog i edukativnog stripa o Nemanjićima

U sali bioskopa Kulturnog centra Vršac 6. juna od 19 časova biće održana promocija edicije srpskog istorijskog i edukativnog stripa o Nemanjićima.
KC Vršac: Promocija edicije srpskog istorijskog i edukativnog stripa o Nemanjićima

FOTO: KC Vršac

U okviru edicije planirano je petnaest stripova i to obuhvata svih 200 godina vladavine Nemanjića. Trenutno su izdata tri broja i radi se na četvrtom od ukupno petnaest knjiga.

Reč je o tvrdom povezu u punom koloru i šezdeset strana svakog broja. Kao autorsko delo, scenario za strip je istorijski pregledan i potvrđen od strane Katedre za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, stručnog konsultanta prof. dr Siniše Mišića, tako da su glavni likovi i događaji autentični, kao i prikaz svih zadužbina, oružja, odeće…Edicija je idealna kako za decu tako i za sve ljubitelje istorije i stripa .

Dragan Tomović kao autor teksta i tvorac projekta predstaviće projekat, govoriti o stripu kao umetnosti i pokušati da približi istorijski strip svima od 7-107 godina. Ideja je da uz pomoć ministarstva prosvete strip o dinastiji Nemanjića postane dodatno nastavno stedstvo za 6. razred osnovne škole.

Recenzija je dobijena od katedre za Srednji vek BU, kao i od većeg broja profesora. Po završetku promocije svi zainteresovani moći će da postave pitanja autorima kao i da kupe stripove.