Srbija   Ekologija  

Vujović u Temerinu: Nastavljamo sa pošumljavanjem Srbije

"Povećanje procenta pošumljenosti Srbije je jedan od strateških ciljeva, koji doprinosi unapređenju kvaliteta života građana, a prepoznat je i u Zelenoj agendi kojoj smo posvećeni", izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović u Temerinu, gde je prisustvovala akciji sadnje u „Starom parku“, navodi se na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.
Vujović u Temerinu: Nastavljamo sa pošumljavanjem Srbije

FOTO: printscreen/Instagram/@irenavujovic.official

Vujović je istakla da je Spomenik prirode „Stari park“ u Temerinu od danas bogatiji za oko 70 novih sadnica.

"U „Starom parku“ koji je izuzetno značajan pre svega zbog svoje istorije, ali i zaštite pod kojom je, sadimo visoka stabala, stara oko deset godina. Hvala rukovodstvu ošštine Temerin što je prepoznalo značaj ovog parka i što su kandidovali projekat sadnje na konkursu Ministarstva. Pošumljavanje je samo prva faza, jer je u planu rekonstrukcija „Starog parka“ za koju će biti odvojena značajna sredstva. Kada govorimo o pošumljavanju, u prethodnoj godini su u fokusu bile opštine i gradovi sa teritorije Vojvodine. Od ukupno 38 lokalnih samouprava kojima smo dodelili sredstva u ove svrhe, njih 40 odsto je u Vojvodini. Ulagaćemo u ove projekte i u narednom periodu, jer je pošumljavanje izuzetno važna mera za poboljšanje kvaliteta vazduha i životne sredine", rekla je Vujović.

Ministarka je istakla da Temerin očekuju i drugi značajni projekti, a najvažnija je izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda sa pratećom kanalizacionom mrežom.

"U ovom momentu se intenzivno radi na projektovanju, kako bi mogli da krenemo u izgradnju kanalizacione mreže i postrojenja. Danas sam razgovarala sa predsednikom opštine Mladenom Zecom i o drugim ekološkim problemima u Temerinu, a to su divlje deponije. Ministarstvo će uskoro raspisati konkurs za dodelu sredstava za uklanjanje smetlišta, i to je dobra prilika da se kandiduju projekti i problem reši uz podršku države. Izuzetno je važno da jednom očišćene lokacije zajedno čuvamo kako bi ostale čiste. Ako zajedno negujemo prirodu, možemo i da je sačuvamo za buduće generacije", rekla je Vujović.

Izvor: ekologija.gov.rs