Južni Banat   Kovačica   Društvo   Najvažnije  

Učenici iz opštine Kovačica postigli izuzetan uspeh na takmičenju mladih talenata iz istorije

Dvoje učenika učestvovala su na Republičkom takmičenju u pisanju istraživačkih radova vezanih iz istorije.
Učenici iz opštine Kovačica postigli izuzetan uspeh na takmičenju mladih talenata iz istorije

FOTO: OŠ "Mlada pokolenja" Kovačica

U subotu 27. maja održano je Republičko takmičenje mladih talenata iz istorije u pisanju istraživačkih radova. Iz opštine Kovačica očestvovala su dva učenika, koji su se plasirali posle uspeha na opštinskom i Pokrajinskom nivou i na Republičko a to su Marjan Milošev učenik osmog razreda iz OŠ "Sava Žebeljan" iz Crepaje i Aleksandra Babinjec iz OŠ "Mlada Pokolenja" iz Kovačice.

Učenici su najpre radili test znanja iz istorije a zatim su uz svoje prezentacije branili svoje naučno – istraživačke radove, koje su pisali nekoliko meseci, uz pomoć literature, izvora sa interneta ali i rada na terenu.

Aleksandra je pisala o slikaru Martinu Jonašu, jer ju je odmalena fascinirao rad ovog naivnog slikara iz Kovačice, te je želela i sama da sazna nešto više o njemu, kao i da približi temu ljudima koji nisu čuli za Martina Jonaša ili Kovačicu.

Marjan je pisao o Crkvi Presvete Bogorodice u Crepaji. Pomenutu temu je izabrao, kako navodi, jer je želeo široj publici da približi lokalnu istoriju jedne male crkve u Crepaji, za koju bi voleo da veći broj ljudi zna, jer je to lokalna istorija kojom se ponosi.

Učenici su na ovom Republičkom nivou osvojili prva mesta i specijalne nagrade za svoje radove. Mentorka, koja ih je pripremala je profesorka istorije Zuzana Kutalek.