Južni Banat   Plandište   Društvo  

Lovni turizam značajna grana privrede u Opštini Plandište

Opština Plandište, prema svojoj geografskoj poziciji zauzima nešto više 38.000 hektara lovišta na kom gazduje Lovačko udruženje “Brzava” Plandište. Zbog svoje strukture i bogatstva različitim primercima divljači Opština Plandište spada u jedno od najbogatijih lovišta u Srbiji.
Lovni turizam značajna grana privrede u Opštini Plandište

FOTO: Piqsels

Lovište kojim gazduje Lovačko udruženja “Brzava” Plandište je ustanovljeno i zvanično osnovano od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede davne 1994 godine. O prvobitnom postojanju lova na teritoriji opštine Plandište datiraju podaci još iz 19 veka kada su u lov išli grofovi, veleposednici iz ovih krajeva, među kojima su svakako najzvučnija imena grofa i veleposednika iz porodice Dunđerski, kao i grof Jagodić, koji je pripadao jednoj od najbogatijih porodica tog vremena.

Lovište je uvek bilo bogato autohtonim vrstama divljači, bilo krupnom, sitnom ili pernatom. Na osnovu istorijskih podataka, postojanje lovišta datira iz 1909 godine kada su lovištem gazdovala lovačka društva koja su tokom 2019. godine proslavljala 110 godina postojanja. Lovačka društva su posle II Svetskog rata udružena u Opštinski lovački savez koji je nakon toga, 1996.god preregistrovan u Lovačko udruženje “Brazava” Plandište koji danas broji oko 350 članova raspoređenih u 13 lovačkih sekcija.