Ekonomija  

Siniša Mali: Uskoro detalji o subvencionisanju prvog stana za mlade roditelje

Ministar finansija Siniša Mali saopštio je danas da država priprema uredbu koja bi omogućila subvencionisanje izgradnji kuće ili kupovini stana u iznosu do 20.000 evra, kao jednu od mera podsticanja nataliteta.
Siniša Mali: Uskoro detalji o subvencionisanju prvog stana za mlade roditelje

FOTO: printscreen/Instagram@mali_sinisa

Ministar Mali objavio je na svom Instagram nalogu da je  danas zajedno sa kolegama iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju i kolegama iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dogovarao poslednje detalje Uredbe koja će uređivati pravona novčana sredstva države pri kupovini stan ili izgradnji kuće, a po osnovu rođenja deteta.

"Želimo da napravimo takve kriterijume, da što više građana može da ostvari ovo pravo, s obzirom na to da nam je važno da dalje podstičemo natalitet u našoj zemlji, i da mladi roditelji svoje porodice zasnivaju u Srbij. Baš zato, želimo da subvencionišemo i kupovinu stana, ali i izgradnju kuća, u iznosu najviše do 20.000 evra. Ono što već propisuje Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom je da to pravo može ostvariti svaka majka za dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije, pod uslovom da prvi put stiče u svojinu nepokretnost na teritoriji Srbije, te da se zahtev može podneti u roku od godinu dana od dana rođenja deteta", naveo je ministar finansija Siniša Mali.

Prema rečima ministra finansija, očekuje se da će se u narendih 10 dana Uredba naći na sednici Vlade Srbije i da će tada biti poznati svi detalji.

Izvor: Instagram@mali_sinisa