Južni Banat   Društvo   Ekologija   Pančevo  

Uticaj visokih temperatura na biljni svet

Letnji meseci i velike vrućine koje ih prate ne pogoduju biljnom svetu. U našem gradu, brigu o cvetnim rasadima i drveću vodi JKP „Zelenilo“. Četiri cisterne svakog dana  zalivaju cvetnjake i novozasađene sadnice drveća. Zelenilo je za letnju sezonu pripremilo 100 hiljada rasada koji je raspoređen u svim delovima grada.
Uticaj visokih temperatura na biljni svet

FOTO: Pixabay

Ljudi i životinje mogu da se pomere i sklone od jakog sunca tokom toplih letnjih meseci. Biljke to ne mogu i zato o njima treba posebno voditi računa. Zaposleni u JKP „Zelenilo“ svakodnevo brinu o biljkama u našem gradu. Treba voditi računa kada se one zalivaju, jer nije svako vreme pogodno za osvežavanje zemlje oko cveća.

Zelenilo tokom godine priprema rasad za svaku sezonu. Ove godine u svom rasadniku su proizveli više od 100 hiljada sadnica, naglašava Ženja Marinković. Među svi tim divnim cvećem izdavaja se takozvana petlova kresta, zato što ima intenzivnu boju i zato što dobro podnosi visoke temperature.

U Zelenilu podsećaju da i svi ljubitelji cveća u svojim domovima moraju da vode računa o biljkama kako bi i one preživele ove ekstremne temperature.