Južni Banat   Bela Crkva   Društvo   Najvažnije  

Uspešan biciklistički karavan od Bele Crkve do Češkog Sela

Cilj biciklističkog karavana pod nazivom Trka češko-srpskog prijateljstva u Beloj Crkvi je promocija kulture Čeha na ovim prostorima kao i promocija zdravih stilova života.
Uspešan biciklistički karavan od Bele Crkve do Češkog Sela

FOTO: Prinscreen/TVP

U karavanu su učestvovali biciklisti od 6 do 76 godina što je, i pored velike vrućine, stvorilo impozantnu sliku o tome da je Škola plus ovu manifestaciju pretvorila u značajnu i društveno korisnu turističku ponudu.

Biciklistički karavan kretao se od Bele Crkve do Češkog Sela. Karavan je specifičan po tome što ima u svom sastavu češko-srpsko prijateljstvo, istakla je Jasmina Turturea, predsednica nevladine organizacije “Škola plus”.

– Cilj je da promovišemo češko-srpsko kulturu, zdrave ciljeve života, cilj je da se porodica okupi i da provedemo svi dan zajedno na svežem vazduhu. Češko Selo je jedno divno mesto, sa čistim vazduhom. Tamo ćemo imati neke radionice i neke sportske aktivnosti. Karavan svake godine ima pratnju. Pripadnici saobraćajne policijske su uvek tu sa nama, lekari Doma zdravlja su tu, a u našim redovima su uvek po nekoliko redara u florenscentnim prslucima koji obezbeđuju učesnike da stignu do cilja bezbedno, da deca ne iskaču iz kolone, izjavila je Jasmina Turturea, predsednica nevladine organizacije “Škola plus”

Opština Bela Crkva je poznata po svojim jezerima, ali pored toga, nudi i druge stvari. Novica Jovanović, direktor Turističke organizacije opštine Bela Crkva ističe da je Trka češko-srpskog prijateljstva još jedan od vidova turističke promocije za ljubitelje aktivnosti.

– Pored trka, moramo da pomenemo da će se tokom jula i avgusta, u gradskom parku, održavati veliki broj događaja pod nazivom “Leto u parku”. Naši gosti će moći da posle kupanja na jezerima, uživaju uz raznovrstan program. Sve manifestacije i događaje koji se organizuju na teritoriji naše opštine jesu u organizaciji ili suorganizaciji Turističke organizacije. Maksimalno se trudimo da pomognemo i organizujemo maniofestacije i događaje, rekao je Novica Jovanović, direktor Turističke organizacije opštine Bela Crkva.

Pored bezbedne i sigurne vožnje do Češkog sela, brojni učesnici  imali su priliku da posete Etno Muzej Čeha, da dobiju informacije o prisustvu Čeha na ovim prostorima i da se podsete na  značaj negovanja multikulturalnosti i tolerantnosti.

– Svake godine gledamo da ispromovišemo češku kulturu na najbolji mogući način. Za to nam služi Muzej Čeha. Nacionalni savet Čeha nam je omogućio da ga posetimo i ove godine. Uvek to gledamo da se deca upoznaju sa češkom kulturom i tradicijom. Čitaćemo pesme na češkom i na sprskom jeziku, imali smo nagradni likovni i literarni konkurs i to ćemo da nagradimo, nagradićemo decu koja su izdržala najbolje u saobraćaju, objasnila je Jasmina Turturea, predsednica nevladine organizacije “Škola plus”.

Manifestaciju je tradicionalno organizovala nevladina organizacija „Škola Plus“ uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Češke Republike, odnosno Ambasada Češke Republike u Srbiji, Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine i Opštine Bela Crkva.