Južni Banat   Kovin   Društvo   Najvažnije  

Deset miliona dinara za sufinansiranje energetske sanacije u 2023. godini na teritoriji opštine Kovin

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije, zajedno sa lokalnim samoupravama, nastavlja i u 2023. godini program unapređenja energetske efikasnosti. Projekat se sprovodi po sistemu sufinansiranja, a Opština Kovin je ponovo među onima koje su dobile sredstva putem javnog konkursa, za realizaciju tokom ove godine.
Deset miliona dinara za sufinansiranje energetske sanacije u 2023. godini na teritoriji opštine Kovin

FOTO: Opština Kovin

Ugovori između Ministarstva rudarstva i energetike i 131 grada/opštine potpisani su na svečanosti u Palati Srbija u Beogradu, a ministarka Dubravka Đedović je, obraćajući se prisutnima, između ostalog rekla:

„Energetska tranzicija je zadatak svih nas i svako ima svoju ulogu i odgovornost – država, javna preduzeća, privreda, lokalne samouprave, svi mi kao građani. Nastavićemo da ulažemo u povećanje energetske efikasnosti javnih objekata i da podržavamo građane da smanje potrošnju u svojim porodičnim kućama i stanovima.“   

U ime opštine Kovin, ugovor je po ovlašćenju potpisao pomoćnik predsednice opštine, Dušan Maksimović.

Za 2023. opštini Kovin odobreno je najviše namenskih sredstava do sada – 5 miliona dinara (2021. godine 2 miliona dinara, prošle godine 4), a isto toliko je planirano za izdvajanje iz opštinskog budžeta. To znači da će građanima koji se prijave na lokalni konkurs i koji ispune uslove, ove godine biti raspodeljeno ukupno 10 miliona dinara za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova.

Prema projektovanoj dinamici, ubrzo će biti raspisan poziv za privredne subjekte – firme koje će izvoditi radove, a za građane kao krajnje korisnike biće raspisan poseban konkurs, o čemu će na vreme biti obavešteni putem medija, kao i objavljivanjem poziva i obrazaca za prijavu na sajtu opštine, u okviru posebnog banera „Sufinansiranje  mera energetske sanacije“.

Takođe, za sve informacije i nedoumice u toku realizacije javnog poziva, kada bude objavljen, na raspolaganju će biti u kancelariji za lokalni ekonomski razvoj Opštinske uprave Kovin, kancelarija br. 49, tel. 742-104, lokal 129.