Južni Banat   Društvo   Kultura   Pančevo   Najvažnije  

Velika posećenost festivala dokumentarnog filma „Žisel“ u Omoljici

Film „Du­len­ska štrapa­ri­ja­da” autora Živomira Mi­haj­lo­vi­ća pobedio je na 53. Me­đu­na­rod­nom fe­sti­va­lu ama­ter­skog fil­ma „Ži­sel 2023”, koji se održava u Omoljici. U filmu je prikazana svakodnevica ljudi iz mesta Dulene.
Velika posećenost  festivala dokumentarnog filma „Žisel“ u Omoljici

FOTO: Pančevo Info

" Film sam snimio sasvim slučajno pošto sam par dana jednog takmičenja štraparijade, to je izvlačenje bavlana pomoću konja. Ta manifestacija održavala se u mestu Dulane opština Kragujevac, tada sam saznao I gde se nalazi mesto Dulane I nešto me je strašno vuklo tamo da bih saznao o čemu se radi." navodi Mihajlović. 

Kao I svake godine nagrade za najbolje dokumentarne filmove dodeljuje stručni žiri. Vladimir Anđelković, predsednik Centra amaterskog filma Srbije, istakao je da su filmovi bili izuzetno kvalitetni bez obzira na to što ih je bilo manje u odnosu na prethodne godine.

" Film treba negovati u ovoj sredini da odatle sve počne, pa onda I po školama. Sada se sve promenilo zbog tehnologije I mi želimo I trudimo se da to ponovo vratimo, znači da film prvo krene od škola pa nadalje." 

Organizatori festivala su se potrudili da ove godine obezbede raznovrsnu selekciju filmova koji su prikazali različite aspekte seoskog života. Od portreta lokalnih zanatlija do prikaza tradicionalnih običaja i proslava, publika je bila u prilici da zaroni u bogatstvo kulturne baštine koju sela nose, rekao je Dušan Lukić, direktor Doma kulture u Omoljici.

Pored festivala dokumentarnog filma održan je i 51. Salon fotografija na kojem je izloženo 112  radova.