Južni Banat   Alibunar   Društvo   Najvažnije  

Rumunski festival u Lokvama tokom četiri dana okupiće preko 1500 amatera iz Vojvodine

Festival rumunske muzike i folklora iz Vojvodine – Republike Srbije, otvoren je na letnoj sceni u Lokvama. Na početku večeri, domaćini su priredili bogat kulturno umetnički program, sa rumunskim igrama, pesmama, vokalnim i instrumentalnim solistima. Potom se prisutnima obratio Ninoslav Jovanović, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Srbije.
Rumunski festival u Lokvama tokom četiri dana okupiće preko 1500 amatera iz Vojvodine

FOTO: Prinscreen/TVP

– Poštovanje, multikulturalnost, multuetničnost, multukonfesionalnost je nešto što odlikuje Vojvodinu i našu Republiku Srbiju. Vlada će nastavljati da podržava ovakve programe i ovakve projekte. Putevi i radne mesta su važna ali ne smemo da kažemo da je ništa manje važna i kultura tradicija. Vaš jezik, kultura i tradicija je temelj kuće koji se zove identitet i to ne smete da zaboravite i iz tih razloga sam ja danas ovde da vas pozdravim, da vam se zahvalim na mogućnosti da govorim, ali i ida vam pružim jednu vrstu podrške kao i do sada, i da vam kažem da će Vlada Republike Srbije biti i dalje tu uz vas. Ovoliki broj ljudi govori da je ovo važan dan za Rumunsku nacionalnu zajednicu, rekao je Ninoslav Jovanović, drzavni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Srbije.

Festival su svečano otvorili Zorana Bratić, predsednica opoštine Alibunar i dr Valentin Ardeljan, predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine.

– Slobodno mogu da kažem da je moje srce puno jer smo posle čitave decenije ponovo mi domaćini jednog ovako velikog i binog festivala ne samo za našu opštinu, već i za celu Vojvodinu.  Opština Alibunar stoji kao čvrst oslonac u organizaciji ovakvih manifestacija koje imaju za cilj negovanje i promovisanje tradicije. Takoe bih želela da napomenem da će i u narednom periodu opština Alibunar pomagati i održavati ovakve manifestacije, da kroz njih zajedno očuvamo tradiciju i pišemo jednu novu istoriju kao dva bratska naroda, rekla je Zorana Bratić, predsednica opštine Alibunar.

Ovogodišnje izdanje festivala podržavaju Ministarstvo Kulture i Informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine, Opština Alibunar, Novinsko izdavačka ustanova Libertatea, Zavod za kulturu vojvođanskih rumuna, Kulturni Centar Alibunar, Turistička Organizacija Opštine Alibunar i Mesna Zajednica Lokve. Festival u Lokvama traje do 19. avgusta i tokom četiri dana na sceni će se predstaviti preko 1500 amatera iz Vojvodine.