Južni Banat   Društvo   Kovačica   Najvažnije  

Kovačica: Opština donira masnu sodu u borbi protiv Afričke kuge

Trenutno je situacija sa Afričkom kugom svinja pod kontrolom u opštini Kovačica. Građanima koji imaju svinje će preko Mesnih zajednica biti dostavljena masna soda, a važno je izbegavati veće skupove, kako bi se sprečilo širenje zaraze. Napomenuto je da se najviše obolelih svinja nalazi u naseljenom mestu Debeljača, a nakon toga u Kovačici. U Idvoru i Crepaji su identifikovani slučajevi svinja koje su uginule od ove bolesti. U privatnom sektoru u Crepaji već mesec dana nisu zabeležena uginuća, dok je farma u Crepaji pogođena ovom bolešću.
Kovačica: Opština donira masnu sodu u borbi protiv Afričke kuge

FOTO: Glas Opova

Opština će donirati masnu sodu, koja će biti podeljena građanima preko Mesnih zajednica. Takođe, potrebna je saglasnost Uprave za veterinu za održavanje javnih okupljanja kako bi se sprečilo dalje širenje bolesti.

Preporučuje se uzimanje brisa životinja ukoliko se primete bilo kakve promene. Nikola Nikolić, šef odeljenja za poljoprivredu opštine Kovačica, zahvaljuje se Upravi za veterinu, građanima opštine Kovačica, JKP Elan i vlasnicima obolelih životinja na njihovoj saradnji i odgovornom ponašanju, što je doprinelo suzbijanju širenja bolesti i minimalnom broju uginulih životinja.