Magazin   Najvažnije  

Namirnice koje ne biste trebali da jedete ujutru

Započinjanje dana zdravim, hranljivim doručkom napuniće vas energijom i koristiće vašem organizmu. Utvrđeno je da doručak smanjuje rizik od srčanog udara i dijabetesa ali i poboljšava vaš fokus i raspon pažnje.
Namirnice koje ne biste trebali da jedete ujutru

FOTO: Piqsels

Osim toga doručak vam može poći da izgubite kilograme. Prema istraživačkom projektu Nacionalnog registra za kontrolu telesne težine, 78 odsto ljudi koji su izgubili telesnu težinu, ili želeli da održe postojeću, dručkovali su svaki dan.

Ali važno je i šta jedete. Nutricionisti smatraju da je pojedine namirnice najbolje zaobilaziti kada je u pitanju prvi obrok u danu.

Zašećerene žitarice

Većina žitarica ima malo vlakana jer se pripremaju od rafinisanog brašna, a to znači da ćete brzo osetiti glad, kažu nutricionisti. "Osim toga, one imaju visok udeo šećera i malo proteina i često nisu u pitanju celovite žitarice.

Kobasice

Oni koji vole jači doručak ponekad biraju kobasice, ali stručnjaci se tome protive.

Kobasica nije najhranljivija jutarnja opcija. Pravi se od mlevenog mesa, masti, začina, aroma i veziva. Ima visok udeo natrija, veliku količinu zasićenih masti i bogata je kalorijama. Prerađeno meso poput kobasica povezano je sa povećanim rizikom od hroničnih bolesti i karcinoma. Umesto kobasica, birajte jaja, grčki jogurt ili maslac od orašastih plodova.

Aromatizovani napici od kafe

Većina aromatizovanih napitaka od kafe bogata je kalorijama i šećerom i sadrži malo ili nimalo drugih hranljivih supstanci. Nutricionisti se protive tretiranju kafe kao doručka. Radije pojedite nešto ili pripremite smuti od sveže mlevene kafe, hladnog mleka, maslaca od badema i malo meda.

Voćni sok

Iako možda želite dozu vitamina C, sok nije način da to postignete. Kada pravite sok, uklanjate sva vlakna, a dobijate šećer i kalorije. Ispijanje čaše soka od pomorandže jednako je kao da pojedete pet do šest pomorandži i unesete preko 300 kalorija. Previše šećera čak i iz voća može dovesti do povećanja kilograma, želje za šećerom i pada energije.