Ekonomija   Društvo   Najvažnije  

Do sada prijavljeno 395.768 dece za pomoć države od 10.000 dinara

Od juče u ponoć, kada je počela prijava za jednokratnu pomoć od 10.000 dinara, do jutros, , 235.295 roditelja prijavilo je 395.768 dece, rečeno je medijima u Ministarstvu finansija.
Do sada prijavljeno 395.768 dece za pomoć države od 10.000 dinara

FOTO: Freeimage

Pravo na pomoć države ima svako dete državljanin Srbije do 16 godina starosti, kao i deca rođena nakon 21. novembra 2006. godine.Prijavljivanje dece je počelo 20. avgusta i traje do 20 septembra, a obavlja se elektronski na adresi idp.trezor.gov.rs .

Pravo na uplatu novčane pomoći od 10.000 dinara ima majka deteta, a izuzetno otac, staratelj ili hranitelj pod uslovima propisanim odgovarajućim zakonskim rešenjem, koje je stupilo na snagu 1. avgusta.

Prilikom prijavljivanja dece, samohrani očevi, osim pomenutih podataka koje dostavljaju majke, moraju da podnesu i digitalizovanu kopiju pravosnažne sudske odluke na osnovu koje se vidi da sami obavljaju roditeljsko pravo.

Hranitelji deteta za koje se isplaćuje novčana pomoć, kao i primaoci novčane socijalne pomoći, izuzeti su od prijavljivanja i njima će novčana pomoć biti uplaćena automatski, bez podnošenja prijave.

Proces prijavljivanja za ovu jednokratnu pomoć države je vrlo jednostavan i traje minut ili dva, jer podnosioci prijave, odnosno majke treba samo da unesu broj lične karte i svoj matični broj, kao i naziv banke u kojoj žele da im bude uplaćen novac.

Prijavljenima će novac biti uplaćen na račune u periodu od 25. septembra do 1. oktobra.

Kako je ranije kazao potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali, za ove namene u budžetu je izdvojeno oko 12 milijardi dinara.