Južni Banat   Opovo   Kultura   Društvo  

Opovo: Otvorena izložba Olivere Savić Popović "Produženi pogled"

U opovačkoj galeriji otvorena je izložba Olivere Savić Popović, Beograđanke koja živi i radi u Švedskoj.
Opovo: Otvorena izložba Olivere Savić Popović "Produženi pogled"

FOTO: Glas Opova

U pitanju je slikarka koja pored slikarskog iskustva aktivno koristi i fotografiju. Kako sama kaže, fotografiju koristi kao sredstvo produžene meditacije o prirodi, koju je fotografisala na putovanjima, ali i kao sredstvo da „iste“ prizore „zabeleži“ u različitim vremenskim razmacima i različitim raspoloženjima, sa nekom maglovitom idejom o beskonačnosti jednog života, ali i u cilju analiziranja samog čina gledanja.

Konzistentnost Oliverinog pogleda usmerava nas da i sami na ove prizore obratimo pažnju na načine na koje možda ranije nismo obraćali pažnju, ili im davali na značaju: daleki horizonti, bliski okviri, unutrašnja prostranstva. Da li je razmišljala o vremenu koje protiče, kada je slikala kroz prozor aviona, na isti način kao što je svesna vremena koje je proteklo između njena dva dolaska na isto mesto kako bi uslikala pojedinačne slike pejsaža u različitim vremenima? Je li isto? Je li različito? Je li „čvrsta“ fizika uvek ista i samo se svetlost menja? Ili se sve menja, i ono što je vidljivo, i ono što je nevidljivo, i nama i senzoru kamere… koji ni sam ne uspeva da to definiše?…

Izložbu su otvorili direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić i autorka, a izložba će biti otvorena do 15. septembra.

„Opovo je predivno mesto, a galeija fantastičam prostor za izlaganje. Mnogo sam srećna i zadovoljna što izlažem u ovom predivnom prostoru i ovom lepom mestu“, izjavila je umetnica.

Olivera Savić Popović je rođena u beogradu 1950. godine. Diplomirala je na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u beogradu, u klasi profesora Stojana Ćelića, gde je i magistrirala. Dalje usavršavanje je nastavila na Konstfak-u (Akademija primenjenih umetnosti) u Stokholmu gde danas živi, radi i stvara. Izlagala je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) i Udruženja umetnika Švedske (KRO).

Izvor: Glas Opova