Južni Banat   Kovin   Društvo  

Održan 12. „Gajački kotlić“

Gaj je na Preobraženje, mirisao na najbolju riblju čorbu, ali i na najlepše đakonije banatske kuhinje. Uz to, selom je „prodefilovalo“, po rečima organizatora Emila Hmerliša, oko 2.500 ljudi – što učesnika, što gostiju 12. po redu „Gajačkog kotlića“, takmičenja u pripremanju riblje čorbe, najmasovnije i najorganizovanije manifestacije tog tipa u regionu.
Održan 12. „Gajački kotlić“

FOTO: Opština Kovin

Među više od 170 kuvara-takmičara, po mišljenju ovogodišnjeg žirija izdvojila se kao najbolja čorba koju je pripremio Dušan Gavrilović Gavra iz Pančeva. I drugo mesto je pripalo Pančevcu, Branislavu Jovanoviću Brani, dok je „bronzu“ osvojila jedina dama među pobednicima, Slavica Boškov iz Bavaništa. Četvrti je bio Zoran Cvejić iz Drmna, dok je peto mesto pripalo Damiru Filipoviću iz Gaja.

Organizatori su se pobrinuli da ne bude ni trenutka „praznog hoda“ dok traje kuvanje čorbe, pa su posetioci manifestacije mogli su da uživaju u programu na otvorenoj sceni – predstavilo se šest KUD-ova: domaćini iz Gaja, zatim iz Kovina, Deliblata, Mramorka, Bavaništa i Sakula.

Takođe, domaćice i udruženja žena sa teritorije kovinske opštine predstavile su i ponudile na štandovima najlepše ukuse banatske kuhinje, kao i ručne radove, suvenire, proizvode zanatlija.

Oni koji vole likovnu umetnost, mogli su u Domu kulture Gaj da posete izložbu slika Rozalije Sunjog. A nakon proglašenja pobednika, svi su uživali u zvucima dobrog roka – nastupio je beogradski Tribute band Bijelo dugme.