Južni Banat   Pančevo   Pančevo   Društvo   Najvažnije  

Veliki uspeh KUD-a "Glenfor Ambasador" iz Dolova na Festivalu rumunske muzike i folklora u Lokvama

Veliki uspeh KUD-a "Glenfor Ambasador" iz Dolova na Festivalu rumunske muzike i folklora u Lokvama

FOTO: printscreen/youtube/RTV PA

KUD „Glenfor Ambasador“ iz Dolova se sa Festivala rumunske muzike i folklora iz Vojvodine – Lokve 2023 vratio sa nagradama.

KUD-ovi iz Dolova, tradicionalno svake godine nastupaju u okviru ovog festivala, pa su se tako i ove godine predstavili sa vokalnim i instrumentalnim solistima, folklornim ansamblom i orkestrima fanfara.

"Mogu da kažem da sam veoma zadovoljan iz razloga što mi nismo imali do sada tako značajnih nagrada.  Bilo je mnogo rada, mnogo truda ali isplatilo se. Tu su mu generacije od 6 godina do 14 godina. Publika je veoma lepo prihvatila", istakao je Sava Banjaš.

U ime KUD-a „Glenfor Ambasador “ kao instrumentalni solisti nastupili su Aleksandar Banjaš koji je osvojio prvo mesto sa intrumentalnom trubom i Roberto Banjaš koji je osvojio treće mesto takođe sa intrumentalnom trubom.  

"Nisam očekivao prvo mesto i oduševio sam se kada je žiri rekao da sam ja osvojio prvu nagradu. Bio sam veoma srećan i uzbuđen. Predstavio sam se sa jednom dojnom, tradicionalnom rumunskom pesmom i jednom ardeleanom. Sviram trubu od svoje četvrte godine. Tada sam manje vežbao, ali kasnije sam počeo sve ozbiljnije da vežbam i rezultati su tu", istakao je Banjaš.

KUD „Glenfor ambasador“ se predstavio i sa kvintetom koji su činili Samuel Banjaš, Antonio Dan, Armando Banjaš, Ljubiša Lepedat i Bojan Rotar.

"Spremili smo se oko godinu dana. Nije jednostavno svirati u kvintetu, ali smo uspeli. Bilo je i treme, ali savladali smo uz pomoć Save i napornog rada. Planiramo i dalje da vežbamo i da se uspešno predstavimo na raznim festivalima. Na sceni je veoma bitna sinhronizacija, da se svi lepo poklopimo, da sviramo svi ujednačeno. Kada je u pitanju repertoar, predstavili smo se spletom rumunskih pesama", objasnio je Bojan Rotar.

Sava Banjaš ističe da su se predstavili sa tradicionalnim rumunskim pesmama, ali da, u zavisnosti od manifestacije, sviraju romske i srpske pesme.

"Ove godine smo virali tradicionalne rumunske pesme. Imali smo spremne i srpske i vlašk pesme, ali pošto je bio u pitanju rumunski festival, odlučili smo da se time i predstavimo", rekao je Banjaš.

KUD „Glenfor Ambasador“ je osnovan 2016. godine. U saradnji sa Domom kulture „25. maj“ KUD je organizvao i javni čas u centru Dolova, kako bi upoznao sve meštane sa njihovim aktivnostima.