Srbija   Hronika   Najvažnije  

MUP: U međunarodnoj akciji zaplenjeno 2,7 tona kokaina

U međunarodnoj akciji koju su predvodili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji sa Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal i BIA, a u koordinaciji sa Evropolom i više evropskih policija, na jedrilici u Atlantskom okeanu zaplenjeno je 2,7 tona kokaina, dok je u Srbiji sa još trojicom osumnjičenih uhapšen organizator ove organizovane kriminalne grupe S.K. (1953).
MUP: U međunarodnoj akciji zaplenjeno 2,7 tona kokaina

FOTO: MUP

ored S.K., u Srbiji su uhapšeni i članovi ove organizovane kriminalne grupe N.S. (1988), N.S. (1980) i B.K. (1983).

Istragu o ovoj organizovanoj kriminalnoj grupi, kriminalistička policija Policijske uprave za grad Beograd pokrenula je januara 2022. godine zbog sumnje da se bavi krijumčarenjem kokaina na veliko iz Južne Amerike u EU, a aktivnosti protiv ove mreže proširene su na druge svetske policije i koordiniranom istragom koju vodi Evropol, u okviru operativne radne grupe „Balkanski kartel“.

U operaciji koju je, uz koordinaciju Evropola, predvodila Srbija učestvovali su nadležni organi Španije, Brazila, Hrvatske, Francuske, Polјske, Portugalije i Slovenije.

Na osnovu zajedničkog operativnog rada 24. avgusta ove godine uhapšeno je šest osoba, od kojih četiri na teritoriji Srbije, izvršen pretres 15 stanova, zaplenjeno 2,7 tone kokaina, dva vozila visoke klase, skupoceni satovi i preko 550.000 evra. Takođe, u sklopu finansijske istrage, blokiran je veliki broj bankovnih računa i nekretnina.

Sumnja se da je ova organizovana kriminalna grupa transportovala kokain iz Južne Amerike, da je obezbeđivala jedrilice i da se slanje pošilјki obavlјalo uz korišćenje šifrovane platforme za komunikaciju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije je u ovoj akciji još jednom pokazalo da je pouzdan i vodeći partner u suzbijanju međunarodne trgovine narkoticima i u borbi protiv organizovanog kriminala.