Južni Banat   Kovin   Društvo  

Smotra arheološkog filma od 6. do 8. septembra u biblioteci u Kovinu

Smotra arheološkog filma od 6. do 8. septembra u biblioteci u Kovinu

FOTO: Biblioteka "Vuk Karadžić" Kovin

Biblioteka „Vuk Karadžić“ Kovin u saradnji sa Narodnim muzejem organizovaće i ove godine Smotru arheološkog filma u Kovinu.
Projekcije će biti od 6. do 8. septembra, svake večeri od 20 časova u dvorištu biblioteke.

U slučaju lošeg vremena smotra će biti održana u potkrovlju ustanove.

Na 23. Međunarodnoj smotri biće prikazano šest srpskih dokumentarnih filmova.

U nastavku pogledajte satnicu i sinopsis arheoloških filmova:

Sreda 6.9.2023. u 20č

Srednjovekovna moda
Autor: Svetlana Ilić
Srbija 2022.
Trajanje 38′

Publika će imati priliku da se upozna sa odevanjem i kostimom u srednjovekovnoj Srbiji, u periodu od 11. do 16. veka. Povod za emisiju je objavljena monografija “Srpska srednjovekovna vladarska i vlasteoska odeća” istoričara umetnosti dr Bojana Popovića koju je objavio Muzej Srpske pravoslavne crkve u Beogradu. Ovo je svojevrsna saga o srpskoj srednjovekovnoj modi ovekovečenoj na zidovima drevnih srpskih crkava i manastira.

Toplica u srednjem veku
Autor: Svetlana Ilić
Srbija 2022.
Trajanje 29′
Ovaj film prikazuje zadužbine koje je Stefan Nemanja izgradio u Toplici. Reč je o manastiru Svetog Nikole podignutom na brežuljku iznad ušća Banjske u Toplicu i manastiru Svete Bogorodice koji je izgradio iznad ušća Kosanice u Toplicu. Pored ova dva manastira, biće predstavljena i tri utvrđenja Marinu kulu, Brankovu kulu i Ivan kulu čije ostatke i danas vidimo duž magistralnog puta Kuršumlija-Merdare.

Četvrtak 7.9. u 20č
Novo Brdo: Grad srebrni i uistinu zlatni
Autor: Svetlana Ilić
Srbija 2018.
Trajanje 38′

Dokumentarac je posvećen Novom Brdu, jednom od najznačajnijih i najvećih gradova srednjovekovne Srbije, s ciljem očuvanja i predstavljanja srpske kulturne baštine

Kad su kamile šetale Balkanom
Režija: Fondacija Neozoik
Srbija 2022.
Trajanje 13′

Gde su sve u Srbiji arheolozi pronalazili kosti kamila? Koliko kamila su imali Stefan Prvovenčani i kralj Milutin i gde su ih čuvali? Šta su ruski vojnici poklonili beogradskom zoo vrtu nakon oslobađanja Beograda? Kako arheolozi znaju da li su u pitanju kosti jednogrbih ili dvogrbih kamila i odakle je dolazila roba? Koliko kamila je pronađeno na Viminacijumu, a koliko na Caričinom gradu? Odgovore na ova i slična pitanja pronađite u novoj epizodi Arheološkog Žurnala!

Petak 8.9.u 20 č
Antička žena na Balkanu
Režija: Bojan Vorkapić
Srbija 2023.
Trajanje 48′

U dokumentarno-igranoj emisiji koja je snimana u Arheološkom parku Viminacijum, tragamo za odgovorima ko su bile žene koje su živele na ovim prostorima, u doba antike? Kako su se zvale? Čime su se bavile? Kako su izgledale i da li su pratile modu? Koliko su bile obrazovane? Cilj emisije je da osvetli pojedine segmente iz života žena koje su živele na našim prostorima u periodu od 1. do 6. veka, stvarajući sliku o njihovom statusu i ulozi koje su imale u porodici i društvu, kao žene carice, matrone, sluškinje, boginje, kao i na osnovu njihovih portreta koje vidimo na mozaicima, freskama, skulpturama, novcu i nakitu.

Video igre i arheologija
Režija: Fondacija Neozoik
Srbija 2023.
Trajanje 7′.