Magazin  

Ispolirajte sami srebrni nakit kod kuće

Srebro možete očistiti vrlo uspešno kod kuće. Izgledaće kad da je to uradio profesionalac. Nećete potrošiti dodatni novac, zato što su u pitanju sastojci koje možete pronaći kod kuće.
Ispolirajte sami srebrni nakit kod kuće

FOTO: Pixabay

Najpoznatiji trik za čišćenje srebrnog nakita je da ga ubacite u vodu u kojoj ste rastvorili sodu bikarbonu. Ovo magično sredstvo možete napraviti odokativno. Otprilike, na 1 decilitar vode dodajte kašičicu sode bikarbone. Ako je u pitanju veća količina nakita, onda u veći sud sa vodom stavite i veću količinu sode bikarbone. Važno je da nakit odstoji u ovoj tečnosti bar sat vremena, a može i duže. Nakon tog vremena, većina prljavštine sa srebra će sama otpasti. Ali za potpuni sjaj, uzmite staru četkicu za zube i njom iščetkajte srebrni nakit tako što ćete je natopiti istim rastvorom u kome je boravio nakit. Nakon toga prebrišite nakit suvom krpom ili ubrusom i to je to! Dobili ste savršeno sjajan srebrni nakit koji izgleda kao nov!

Ukoliko je srebrni nakit dobio crne mrlje, možete ih skinuti uz pomoć paste za zube. Takođe će vam biti potrebna stara četkica za zube na koju ćete naneti pastu i njome dobro iščetkati nakit. Nakit zatim isperite mlakom vodom i obrišite suvom krpom.

Jedan neobičan, ali delotvoran trik je poliranje srebra kečapom. Nakit premažite kečapom i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Iščetkajte ga dobro i isperite vodom. Kečap neće samo dati sjaj srebru, već će i ukloniti crne mrlje.