Kultura   Vršac   Najvažnije  

Vršac: Narodno pozorište „Sterija“ počelo sa radom na realizaciji nove predstave za decu

Osim najave premijere najavljuje i intenzivniji rad na razvoju najmlađe i mlade publike uvođenjem brojnih interaktivnih i edukativnih programa.
Vršac: Narodno pozorište „Sterija“ počelo sa radom na realizaciji nove predstave za decu

FOTO: Narodno pozorište "Sterija" Vršac

Premijera je zakazana za nedelju 24. septembar sa početkom u 11 sati na Velikoj sceni Narodnog pozorišta „Sterija“, a radi se o predstavi Milene Milivojević Mađarev „Kamena srca“ u adaptaciji i režiji Bojane Ivanov-Đorđević, uz scenografiju i kostim Sofije Lučić, muziku za predstavu Snežane Milanović, a u izvođenju glumaca vršačkog teatra Jovane Božić, Jovane Andrejević-Grujić, Srđana Radivojevića i Ivana Đorđevića.

Tekst M. Milivojević prati potragu devojčice Žu Žu i dečaka Hrabrog Srca, kao i nešto starijih Brzog Vetra i Princeze Cincu Lincu za Babarogom, oličenoj u strahu i sumnji, osećanjima koja ljudska srca čine kamenim. Babaroga, koja u ovoj dramskoj igri predstavlja božanstvo zla, jeste lik iz mitologije Južnih Slovena, koji se pojavljuje iz mraka u vidu ružne starice sa rogom na glavi.

Junaci drame su temperamentna Žu Žu (Jovana Božić), Hrabro Srce sa mačem (Srđan Radivojević), maštar i poeziji sklon Brzi Vetar (Ivan Đorđević) i Princeza Cincu Lincu (Jovana Andrejević-Grujić), koja je u dugogodišnjoj potrazi za princem. U najnovijoj postavci ove savremene drame za decu težiće se posebno tome da se ostvari interakcija, pa će publika imati priliku da u pojedinim delovima predstave, prema instrukcijama izvođača, uđe u igru sa glumcima i pokuša da im pomogne da u ovoj svevremenskoj bajci pronađu zajedno rešenje za problem koji ih sve proganja, a to je strah.

Na drugoj strani, kritičari ovu dramu za decu svrstavaju u postmodernistička dela, što umetničkom timu okupljenom oko ovog teksta daje velike mogućnosti za istraživanje unutar same poetike i estetike u svim slojevima rada, pa se zapravo na scenu postavlja psihologističko delo o borbi sa samim sobom koje osim najmlađima, može biti vrlo primamljivo i za nešto stariju, pa i odraslu publiku.

Ovim projektom vršački teatar na scenu vraća delo relevantnog savremenog dramskog autora za decu, takođe održava kontinuitet rada na repertoaru za najmlađu publiku, kao i na radu na interaktivnim programima. Iako je prva proba u 79. sezoni Narodnog pozorišta „Sterija“ održana danas, pripreme su počele znatno ranije, pa će uskoro prvi rezultati ovog slojevitog i posvećenog procesa rada biti vidljivi.