Južni Banat   Pančevo   Pančevo   Kultura  

Otvorena izložba makedonskog umetnika Petra Nikoloskog u Pančevu

Otvorena izložba makedonskog umetnika Petra Nikoloskog u Pančevu

FOTO: printscreen/youtube/TVP

Dela makedonskog umetnika Petre Nikoloskog izložena su u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu kao Velika retrospektivna izložba instalacija i objekata.

Nikoloski je rođen u Prilepu, studirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i već dugo živi u Londonu. Ističe da je vreme koje je provodio u Pančevu nakon završenih studija za njega je veliki izvor inspiracije.

Kako kaže Ivana Markez Filipović, kustos Galerije, rad ovog vrsnog umetnika obeležio je kulturnu scenu Pančeva pre nekoliko decenija, a skulpture koje su izložene pripadaju fondu galerije i restauirane su posebno za ovu priliku. Otvaranju izložbe prisustvovala je i Marija Jević, gradska većnica zadužena za kulturu i omladinu, koja se obratila prisutnima u ime Grada Pančeva.

Retrospektivna izložba Petra Nikoloskog deo je redovnog programa Galerije savremene umetnosti, u okviru koga se predstavljaju dela umetnika koji stvaraju i stvarali su u prethodnih 30 do 40 godina. Postavka obuhvata segmente izložbe iz 2002. godine, objekte od drveta i stakla, a posetioci će moći da vide i dva video-rada, koja će im olakšati sagledavanje umetnikovog opusa.

Izložba će biti otvorena do 22. septembra.