Južni Banat   Društvo   Ekologija   Pančevo   Najvažnije  

Ministarstvo: Pančevo među 10 gradova koji delom prelaze na obnovljive izvore energije

Prelaskom na korišćenje obnovljivih izvora energije, kroz novi projekat vredan 40.5 miliona evra, 10 gradova i opština u Srbiji unaprediće svoje sisteme daljinskog grejanja i zaštite životne sredine, navodi Ministarstvo rudarstva i energetike.
Ministarstvo: Pančevo među 10 gradova koji delom prelaze na obnovljive izvore energije

FOTO: Pančevo Info

Evropska banka za obnovu i razvoj, Austrije i Švajcarske pruža finansijsku podršku ovom projektu. Među 10 jedinica lokalne samouprave koje će učestvovati u programu je i Pančevo, a tu su i Vršac, Bečej, Bogatić, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Niš, Novi Pazar i Paraćin.

„Ovim projektom nastavljamo sa uvođenjem obnovljivih izvora energije u sektor daljinskog grejanja koje smo uspešno započeli izgradnjom toplana na biomasu, od kojih su tri već puštene u rad, a na četvrtoj uskoro počinju radovi. Nove investicije obezbediće da građani imaju pouzdano i kvalitetno grejanje, a da toplane funkcionišu efikasnije, da koriste zelenu energiju i istovremeno čuvamo životnu sredinu“, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Ministarka ističe da će se projektom finansirati zelene tehnologije u sistemima daljinskog grejanja, pre svega toplotne pumpe, solarni kolektori, geotermalna energija, kao i automatizacija toplotnih podstanica, kako bi planirani projekti ostvarili maksimalnu efikasnost.

Kako je navedeno, nakon realizovanih ulaganja, toplane u 10 izabranih lokalnih samouprava proizvodiće oko 115 gigavat časova toplotne energije iz obnovljivih izvora energije, a ukupna količina toplotne energije proizvedene iz obnovljivih izvora u Srbiji povećaće se sa sadašnjih 95 na 210 gigavat časova.

Potrošnja primarne energije smanjiće se za dodatni 61 gigavat čas primenom mera energetske efikasnosti, a projekat će doprineti i boljoj zaštiti životne sredine, kroz smanjenje godišnje emisije SO2 za 14.600 tona.