Sport  

Košarkaši Srbije u nedelju igraju protiv Nemačke od 14.40 finale SP

Košarkaši Srbije u nedelju igraju protiv Nemačke od 14.40 finale SP

FOTO: KSS


Košarkaši Srbije i Nemačke sastaju se u nedelju od 14.40 u Manili u finalu Svetskog prvenstva. Selektor Svetislav Pešić je optimista i nada se da će njegovi izabranici preskočiti i poslednju prepreku. 
– Igramo protiv Nemačke, verovatno to niko do sada nije očekivao, ali mi smo i očekivali. To je važno šta smo mi očekivali. Ja sam očekivao Nemačku u finalu, ne zbog toga što su ostale ekipe slabije, već zbog toga što je Nemačka na ovom prvenstvu pokazala do sada najviše sa nama. Oni nisu izgubili nijednu utakmicu, imali su perfektno prvenstvo, to mene ne iznenađuje, jer ja znam tu ekipu, znam trenera, znam igrače, znam taj najveći kvalitet, a to je kontinuitet, oni igraju zajedno i pod rukovodstvo Redla koji je bio pre toga Bundes trener i selektor. Imaju kontinuitet, godinama igraju zajedno, pravili su odličnu ekipu, nas očekuje izuzetno zahteva utakmica – rekao je Pešić.
Samo u superlativu pričao je Pešić o Nemcima koje dobro poznaje. 
– Ako jedna ekipa dobije Ameriku i to od samog početka do kraja, mi to ne samo da poštujemo, nego i pripremamo da znamo da će to biti jedan protivnik koji zahteva maksimalni pristup u pripremi za utakmicu i naravno, što je važnije, koliko je sve to što pripremamo, taj gejm plan, koliko možemo da realizujemo. Želim da kažem da je ovo finale koje karakteriše dve izuzetno jake timske ekipe, koje su pre svega stigli timskim odnosom prema igri, sa dobrom atmosferom, sa pobedničkim pristupom, sa verovanjem u svoje prednosti, kvalitete i siguran sam da će to biti pravo finale.
Mnogi smatraju da je prednost Srbije to što je Pešić postavio temelje nemačke košarke.
– Videćemo sutra, teško je iz ove perspektive. Danas su srpski igrači dosta propraćeni, skauting postoji, tako da… Naravno, ja ih bolje poznajem jer sam stalno tu, znamo se lično i s trenerom i s igračima, ali koliko je prednost, sad iz ove perspektive, ja se više bavim mojim igračima, da im pomognem, da se dobro i mentalno i taktički pripreme za ovu utakmicu, to će biti teška borba. Nemačka je borbena ekipa, imaju te igrače kod kojih nema predaje. Nije to sad samo borba, borba, borba, već je borba pretvorena u jedan kvalitet i borbenošću su spremni da nadoknade rezlutat što je potrebno da pobede ovakvu utakmicu.
Zna srpski selektor kako se osvaja svetsko prvenstvo.
– Ključ je odbrana, mi smo ekipa koja je pokazala da iz odbrane možemo da kreiramo naš napad, naš kontranapad, da treniramo tranziciju. Mi smo ekipa koja je do sada, koliko znam, vodeća u broju poena koje postižemo iz tranzicije, ali su plod odbrane i mi nemamo tu visinu i fiziku kao Nemci, oni su na svim pozicijama i visoki i snažni, ali imamo nešto što nas karakteriše, a to je da smo spremni da imamo kvalitet predviđanja, znamo da čitamo situaciju, da ne govorimo o inteligenciji košarkaškoj, a to je sastavni deo ovih momaka. Inteligencija bez borbenosti i zalaganja ne pomaže.
Ljubitelje košarke najviše raduje podatak da su svi igrači spremni.
– Jesu, poslednja je utakmica, nema više. Oni se ni do sada nisu žalili, ali je zadnja utakmica, zadnje je veče – zaključio je Pešić.