Ekonomija   Najvažnije  

Ministar Mali: Država ispunila sva obećanja koja je dala

“Uspeli smo, izglasali smo rebalans budžeta. Svim majkama i samohranim očevima biće isplaćeno 10.000 dinara. Isplata kreće ovog meseca, jer je to sve bilo u rebalansu budžeta”, rekao je Mali.
Ministar Mali: Država ispunila sva obećanja koja je dala

FOTO: Ministarstvo finansija

On je naglasio da se 988.000 dece prijavilo za pomoć od 10.000 dinara. Kako ističe, to znači da je država pogodila meru.

“Od prvog oktobra idemo sa vanrednom indeksacijom penzija. Mi smo prošle godine povećali penzije 5,5 odsto. Onda smo imali jednokratnu isplatu 20.000 dinara u februaru, svakom penzioneru. Onda smo imali vanrednu indeksaciju u novembru 9 odsto. Pa smo imali povećanje u januaru, 12,1 odsto. Pa sada vanredna indeksacija. Sledi nam povećanje penzija 1. januara od 14,8 odsto. Za dve godine povećali smo penzije za 56,1 odsto. Dodatno na to mi ćemo krajem novembra, početkom decembra isplatiti 20.000 dinara svakom penzioneru. Nama će prosečna penzija u januaru biti 390 evra. Pre 10 godina je bila 204”, rekao je Mali.

Ministar je naglasio da je svako obećanje koje je država dala, ispunila.

Kako je već najavljeno sledi i povećanje plata prosvetarima, medicinskim sestrama i tehničarima, negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite.

Ministar finansija je istakao da uprkos velikoj ekonomskoj krizi Srbija ima makroekonomsku stabilnost i ostvaruje rast.

“Od 2020. godine kada je krenula korona, kada je počela kriza, država je preuzela najveći teret celokupne krize na sebe. Nama će ove godine BDP biti rekordnih 68,9 milijardi evra. Pre 10 godina je bio 33,4 milijarde. Dva puta samo povećali vrednost svega što stvaramo. Pogledajte Nemačku i neke mnogo razvijenije zemlje koje su već u recesiji. Jedna mala Srbija i dalje se drži. Nama je udeo javnog duga u BDP-u 50,8 odsto na današnji dan. Prosek Evrozone je 91 ili 92 odsto”, ispričao je Mali.

On je rekao da smo u junu imali 2.310.000 zaposlenih i da je to najveći broj na ovaj broj stanovnika.

“To je politika mira i stabilnosti, ispunili smo svako obećanje koje smo dali. Srbija zato danas predstavlja dominantnu ekonomiju u regionu. Čitali ste verovatno da će i Hrvatska u recesiju do kraja godine. Mi i dalje imamo pozitivnu stopu rasta. Kroz rebalans budžeta želimo da nastavimo da imamo tražnju, da nam je životni standard i dalje pozitivan. Da ljudi troše i da se ekonomija obrće, i da dalje kroz investicije i kapitalne projekte, nastavimo da privlačimo investicije”, rekao je Mali.

U junu prosečna zarada u Srbiji bila je 726 evra. Ministar je pričao o povećanju plata u Srbiji, ali i o povećanju minimalne zarade.

“U odnosu na jun prošle ta zarada je 1,2 odsto u realnom iznosu veća. Nije bilo pada zarada u Srbiji, to znači da smo sačuvali životni standard. Inflacija će do kraja ove godine biti 8%. Naredne godine 4,9 odsto. Naredne godine mi povećavamo minimalnu zaradu prvi put na preko 400 evra. Biće 47,154 dinara. To je povećanje od 17,8%. To je u realnom novcu skoro 13% povećanja. Trudimo se da životni standard građana Srbije nikako ne padne, da se ne oseti ta kriza”, rekao je Mali.

Na sastanku u Vladi Srbije sa predstavnicima maloprodajnih lanaca dogovoreno je da cene određenih namirnica budu smanjene.

Već godinama unazad održavamo cene goriva. Imali smo i niske cene struje, i niske cene gasa. Imali smo sve. Odgovorna država se na ovakav način bavi problemima građana. U nikada većoj krizi od Drugog svetskog rata povećavamo plate, penzije, nismo stali ni sa jednom investicijom”, navodi ministar.

Kako je istakao i ove godine ćemo imati rekordan broj direktnih investicija i fabrika koje se otvaraju uprkos krizi.