Južni Banat   Pančevo   Pančevo   Kultura   Najvažnije  

Otvorena izložba "Hladno oružje iz zbirki Narodnog muzeja Pančevo od praistorije do danas"

U Narodnom muzeju u Pančevu otvorena je izložba „Hladno oružje iz zbirki Narodnog muzeja Pančevo od praistorije do danas“.
Otvorena izložba "Hladno oružje iz zbirki Narodnog muzeja Pančevo od praistorije do danas"

FOTO: Narodni muzej Pančevo

Priprema izložbe trajala je skoro dve godine, a organizovana je povodom obeležavanja sto godina od osnivanja Narodnog muzeja Pančevo.

Autori izložbe su viši kustosi arheolozi Jelena Đorđević i Vojislav Đorđević kao i viši kustos istoričar Srđan Božović koji su se i obratili prisutnima na otvaranju izložbe. Na otvaranju je govorio i Miroslav Birclin, direktor Muzeja, kao i sveštenik Velimir Birmanac iz Preobraženjske crkve kao vrsni poznavalac srednjeg veka i viteštva.

„Arheološka i istorijska zbirka Narodnog muzeja Pančevo čuvaju nevelike, ali može se reći veoma značajne zbirke naoružanja, koje potiču iz perioda eneolita, sve do XX veka. Fokus ove izložbe je na primercima hladnog oružja koje je sve do pojave baruta dominiralo u istoriji čovečanstva, a koje je uz najranije vatreno oružje korišćeno uveliko sve do XIX, pa i tokom XX veka. Mnogi od izloženih primeraka su veoma vredni i značajni. Izloženo je oko 60 najreprezentativnijih primeraka“, istakao je Miroslav Birclin, direktor Muzeja.

Osim primeraka praistorijskog oružja iz bakarnog, bronzanog, gvozdenog doba i antičkog perioda, prikazani su i primerci srednjovekovnog naoružanja, zatim oružje iz perioda turskih ratova sve do naoružanja oficira Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije, zaključno sa primercima iz I i II Svetskog rata.

„Neki od primeraka hladnog oružja iz naših zbirki su i premijerno dostupni javnosti, a svakako izdvajamo savršeno očuvani primerak takozvanog “Spada Schiavonesca”, poznatog i kao slovenski ili srpski mač. Spada Schiavonesca potiče iz druge polovine XIV veka, a nastao je na prostoru srednjovekovne Srbije kao odgovor na zakrivljene sablje Otomanskih ratnika“, naveo je Birclin.

Izložba će biti otvorena naredna dva meseca.