Ekonomija   Najvažnije  

Više od milion građana ostvarilo popust uštedom električne energije

Više od milion građana ostvarilo je popust u okviru kampanje za uštedu električne energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.
Više od milion građana ostvarilo popust uštedom električne energije

FOTO: Piqsels

“Rezultati govore da su građani prepoznali da je potrebno da podrže akciju i pomognu svom budžetu i našem energetskom sistemu. Najviše se uštedelo u Beogradu, Nišu, Somboru, Šapcu, Smederevu, Kragujevcu i Novom Sadu”, istakla je ministarka Đedović Handanović. .

Ona je istakla da je kampanja dala dobre rezultate i doprinela podizanju svesti građana o energetskoj efikasnosti.

Rekla je da Vlada Srbije nastavlja sa subvencijama lokalnim samoupravama i građanima za sprovođenje mera energetske efikasnosti, kao i da su te mere dale dobre rezultate.

“Kroz novi program vredan 50 miliona evra uključićemo u kampanju još 50.000 građana. Gotovo sve lokalne samouprave su se uključile kako bi pomogle građanima”, naglasila je Đedović Handanović.

Kako je istakla, cilj je da do 2030. godine dođemo do značajnog povećanja energetske efikasnosti, i smanjimo potrošnju i proizvodnju prelaskom na čistije izvore energije.

Direktor kompanije NIS Kiril Tjurdenjev je istakao da je za dostizanje cilja održive zajednice potrebna sinergija svih društvenih faktora, državnih organa, biznisa, akademskog sektora i nevladine zajednice.

“Pred kompanijom NIS je zadatak da obezbedi dovoljno energije za potrošače po cenama koje će doprineti daljem razvoju i daljoj zaštiti životne sredine”, naglasio je on.

Tjurdenjev je rekao da je od velikog značaja Zelena agenda NIS u okviru koje je od 2009. godine uloženo u ekološke i biznis projekte više od 900 miliona evra.

“Ulaganje u ljude, njihovo zdravlje i obrazovanje je od najvećeg značaja za razvoj celog društva. Samo u 2022. godini organizovali smo više od 3.400 obuka za preko 4.400 zaposlenih, u koje je uloženo 234 miliona dinara, što je povećanje od 25 odsto u odnosu na 2021. godinu”, rekao je Tjurdenjev.

On ističe da je NIS u razvoj kompanije od 2009. godine uložio gotovo četiri milijarde evra, te da sada ulazi u novi investicioni ciklus.