Južni Banat   Pančevo   Pančevo   Društvo   Najvažnije  

Početak radova na spomeniku palim borcima iz Prvog svetskog rata na starom pravoslavnom groblju

Početak radova na spomeniku palim borcima iz Prvog svetskog rata na starom pravoslavnom groblju

FOTO: printscreen/youtube/TVP

Spomenik palim borcima iz prvog svetskog rata podignut je 1934. godine. Na njemu je mermerna ploča na kojoj je 130 imena palih boraca učesnika Prvog svetskog rada.

Zbog zuba vremena, spomenik je bio u lošem stanju i bilo je neophodno  da se urade opsežni restauratorski radovi, kaže Grozdana Milenkov, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

– Mi smo uradili projektno tehničku dokumentaciju koja je obuhvatala i spomenik žrtvama Drugog svetskog rata koji je došao u stanje obnove. Da bi kompletan spomenik zasijao u punom sjaju i da bismo u narednoj godini kada se obeležava 80 godina od završetka Drugog svetksog rata, ali 90 ogidna od podzanja spomenka plim borcima iz Prvog rata, obnovimo izrazimo pijetet prema žrtvama stradalim u oba rata, rekla je Grozdana Milenkov – direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Sredstva za sređivanje spomenika u iznosu od 3 miliona i 300 hiljada dinara, obezbedilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, napominje Grozdana Milenkov.

– Konkurisali smo na konkursu, odnosno javnom  pozivu  koje raspisuje Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijlna  pitanja, to je posebna budžetska linija koja se izdvaja  za održavanja ratnih vojnih memorijala. Izražavamo zahvalnost na ovoj podršci. Obezbeđena su sredstva u iznosu od 3 miliona i 300 hiljada dinara s tim da će kao što i znate kada počnu konzervatorski radovi otkrijemo pravo stanje, onda su uvek neophodna i dodatna  sredstva  a to ćemo izdvojiti iz našeg budžeta koje je opredelio grad za hitne intervencije na spomenicima, rekla je Grozdana Milenkov – direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Spomenik je utvrđen za nepokretno kulturno dobro i od izuzetnog je značaja za grad i kulturu sećanja. Radovi će biti završeni za dvadesetak dana, a JKP Zelenilo i Vodovod omogućili su izvođenje infrastrukturnih radova.