Srbija   Najvažnije  

Pokrajinska vlada izdvojiće 101,7 miliona dinara za obnovu verskih objekata oštećenih u nevremenu

Pokrajinska vlada će narednih dana izdvojiti ukupno 101,7 miliona dinara za obnovu verskih objekata na teritoriji AP Vojvodine stradalih u julskom nevremenu.
Pokrajinska vlada izdvojiće 101,7 miliona dinara za obnovu verskih objekata oštećenih u nevremenu

FOTO: Pokrajinska vlada

Biće finansirana obnova hramova u eparhijama Srpske pravoslavne crkve: bačkoj, banatskoj, sremskoj i šabačkoj. Obezbeđen je novac za Subotičku biskupiju, Zrenjaninsku biskupiju, Sremsku biskupiju, Jevrejsku zajednicu, Grkokatoličku crkvu i Reformatsku hrišćansku crkvu.

U Eparhiji bačkoj Srpske pravoslavne crkve najviše su stradali hramovi u Futogu i Begeču, a u Novom Sadu su oštećeni Saborni hram, kapela Almaškog hrama, hram na Detelinari i drugi objekti. U nevremenu je stradao i Hram Svetog Ilije u Mladenovu, kao i objekat Svetosavskog doma u Bačkoj Palanci gde je oštećen krov i srušen je bedem.

Oštećen je i krov na Hramu Svetog Oca Nikolaja u Opovu u Eparhiji banatskoj.

U Eparhiji sremskoj najviše su stradali hramovi u Stejanovcima i Dobrincima u opštini Ruma. Na Crkvi Prenosa Moštiju Svetog Oca Nikolaja u Vojki, u opštini Stara Pazova, oštećen je krov, dok su na hramu u Golubincima oštećeni toranj, krst i fasada.

U opštini Šid su oštećeni hramovi Svetog Apostola Petra i Pavla u Berkasovu i Hram Svetog Georgija u Vašicama.

U Rimokatoličkoj crkvi, u opštini Bačka Palanka, najviše su oštećene crkve u Obrovcu, Bačkoj Palanci, Čelarevu i Gajdobri. U Novom Sadu je najviše oštećena crkva Ime Marijino u centru Novog Sada.

U Zrenjaninskoj biskupiji, na Crkvi Rođenja Sv. Ivana Krstitelja u Ečkoj oštećeni su krov, toranj i prozori.

U Sremskoj biskupiji najviše su oštećene crkve: Župa Sv. Ane u Laćarku, Sv. Ivana Nepomuka u Putincima i Sv. Jurja u Golubincima, a oštećene su crkve i u drugim mestima.

U Jevrejskoj opštini u Novom Sadu oštećena je kapela na jevrejskom groblju, kao i spomenik.

U Grkokatoličkoj crkvi oštećeni su toranj i krst na Hramu Sv. Evanđelista Luke u Bačincima.

Oštećena je Reformatska crkvena zgrada u Sivcu.

Pokrajinska vlada će sa 20,8 miliona dinara finansirati i završetak unutrašnjih radova u Župnom uredu Rimokatoličke župe Presvetog Trojstva u Sremskim Karlovcima, koji je bio u veoma lošem stanju.