Srbija   Društvo   Najvažnije  

Veterinarska inspekcija pojačala kontrolu ispravnosti mesa na manifestacijama

Veterinarska inspekcija pojačala je nadzor i kontrolu hrane životinjskog porekla na svim manifestacijama, u okviru mera za suzbijanje afričke kuge svinja (AKS), a organizatori od nadležnih dobijaju jasne instrukcije o uslovima koje moraju da ispune.
Veterinarska inspekcija pojačala kontrolu ispravnosti mesa na manifestacijama

FOTO: Piqsels

Veterinarska inspekcija će, kao i do sada, strogo kontrolisati meso koje se prodaje i biti prisutna na licu mesta svakodnevno, od prvog do poslednjeg dana održavanja događaja.

Takođe, neophodno je da organizatori najkasnije 10 dana pre održavanja prijave manifestaciju.

Načelnica veterinarske inspekcije Ljiljana Ivanjac je podsetila da se tokom jeseni tradicionalno održava niz manifestacija, sajmova i vašara, koje nadzire i kontroliše veterinarska inspekcija i istakla da se će sada biti posvećena posebna pažnja usled aktuelne epidemiološke situacije AKS.

AKS je dijagnostifikovana u 15 oblasti Srbije, a veterinarska inspekcija je u okviru mera u borbi protiv AKS pojačala nadzor i kontrolu i na izložbama i sajmovima životinja.

– Bitno je da smo spremni da reagujemo u pojačanim akcijama, posebno sa nadzorom i kontrolom mesta u kome se održava manifestacija. Cilj veterinarske inspekcije je da manifestacija bude pod stalnim nadzorom sve vreme – naglasila je Ivanjac.

Navela je da je Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova na celoj teritoriji zemlje uvelo kontrole transporta vozila koje prevoze žive životinje i hranu životinjskog porekla, a sve u svrhu pojačane kontrole zbog postojanja AKS.

– Na teritoriji cele zemlje, za sve manifestacije Veterinarska inspekcija ima kalendar i već se znaju imena ljudi koji će biti na tim manifestacijama. Svi izlagači hrane životinjskog porekla moraju preko organizatora da unapred prijave učešće šefovima veterinarskih inspecija u okruzima gde je manifestacija – kazala je Ivanjac.

Pored pojačane kontrole prodaje mesa na manifestacijama, Veterinarska inspekcija, kako kažu, mesecima unazad kontroliše i pečenjare i objekte za promet hrane.