Južni Banat   Kovin   Društvo  

Opština Kovin u novom projektu za socijalnu inkluziju Roma

Opština Kovin, u skladu sa nacionalnom strategijom za socijalnu inkluziju Roma u periodu od 2022. do 2030. godine, prošle nedelje je svečano potpisala sporazum o saradnji sa Ekumenskom humanitarnom organizacijom (EHO) iz Novog Sada. Predmet sporazuma je realizacija projekta “Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih grupa u Republici Srbiji 2023-2026.“. U ime opštine Kovin, po ovlašćenju predsednice Sanje Petrović, sporazum je na svečanosti u Kragujevcu potpisao pomoćnik predsednice Dušan Maksimović.
Opština Kovin u novom projektu za socijalnu inkluziju Roma

FOTO: Opština Kovin

Projekat “Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih grupa u Republici Srbiji 2023-2026.“ koji EHO sprovodi sa izabranim jedinicama lokalnih samouprava, podržala je švajcarska organizacija HEKS/EPER.

Projektne aktivnosti iz oblasti sprečavanja diskriminacije, obrazovanja i stambene podrške (ozakonjenje objekata) biće realizovane u naredne tri godine.

Potpisivanju i ozvaničenju početka rada na projektu prisustvovao je resorni ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, direktorka EHO Novi Sad Ana Brtka Valent i u ime grada domaćina, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić koji je pozdravio potpisnike i goste, zahvalivši se na do sada učinjenom za društveno osetljive zajednice.

Ministar Žigmanov istakao je da bez saradnje sa lokalnim samoupravama i aktivnosti lokalnih zajednice inkluzija ne bi bila moguća i naglasio da je upravo Kragujevac jedna od sredina koja je primer kako treba razviti institucionalni okvir, mere i programe za uspešnu socijalnu integraciju naročito osetljivih društvenih grupa.