Južni Banat   Kovačica   Društvo  

Festival jabuka u Crepaji 24. septembra

Festival jabuka u Crepaji 24. septembra

FOTO: Pixabay

Udruženje žena „Vidovdan“ iz Crepaje organizuje 8. Festival jabuka, 24. septembra.

Na manifestaciji će učestvovati sva udruženja žena iz opštine Kovačica, kao i udruženje žena iz Kačareva, Pančeva, Glogonja, Opova, Sakula, Farkaždina, Tomaševca i Zrenjanina. Kao i svake godine, manifestaciju podržava Skupština opštine Kovačica, Turistička organizacija opštine Kovačica, Mesna zajednica Crepaja, Komunalno preduzeće „Rad“, ali i dosta privatnih firmi, kako iz Crepaje, tako i iz Pančeva, Sakula i drugih mesta, navodi Jovanka Jovanov.

Na ovom festivalu će biti upriličen i bogat kulturno – umetnički program. Otvaranje je zakazano za 10 časova, kaže Jasmina Isajlov iz UŽ „Vidovdan“. Na ovom, bogatom, kulturno – umetničkom programu će učestvovati deca nižih razreda osnovne škole, a neki od njih će napisati i pesme ili kratke sastave o jabuci. Nastupiće i folklorna grupa KUD – a „Sveti Sava“ iz Crepaje, kao i tamburaški orkestar KUD – a „Sveti Sava“. Članovi neformalne organizacije „Banatska petica“ će čitati poeziju i prozu a biće pozvan i specijalan gost, Duško Genc, koji piše prozu.

Udruženja žena će imati priliku i da se takmiče u više kategorija: najlepši štand, ljuštenje jabuke, najlepša poslastica, odnosno kolač od jabuke, a od ove godine tu je i novo takmičenje, takmičenje u ručnom mešenju, razvijanju i sečenju dugih crepajskih rezanaca.